Новогодишната елха пристигна в Кремъл
Новогодишната елха пристигна в Кремъл / снимкa: Reuters

"Главната новогодишна елха" на Русия пристигна в Кремъл и днес ще бъде поставена на специална бетонна конструкция на Съборния площад, съобщи ИТАР-ТАСС.

Тя тържествено влезе през Спаската врата, която се отваря само веднъж на четири години в деня на встъпването в длъжност на президента. Елата, висока 28 м, е отсечена в горите около Можайск и е на 103 години. За украсяването й ще бъдат необходими няколко дни, но на 22 декември ще бъде готова. За украсата са предвидени около 2000 играчки - топки, сребърни камбанки и червени панделки, както и гирлянди с цветовете на руското знаме.

Експерти от Кремъл я подбрали измежду много кандидатки от различни райони на Подмосковието, след което й поставили охрана. На 18 декември дървото тържествено бе отсечено и вчера, след специална церемония, натоварено на огромен лесовоз с номер 2010, който я докара в Кремъл. Тя бе ескортирана от коли на пътна полиция, шофирани от дядомразовци. Издаден й бе сертификат, че "е отгледана в екологично чиста гора при благоприятни метеорологични условия с любов и грижа", както и пътен лист, подписан от областния губернатор.

Трета година поред празничното дърво идва от Подмосковието, с което се възражда обичая от времето на Петър Първи, който взимал елхи само от Московска губерния. През 2005 и 2006 г. кремълските елхи бяха от Великий Устюг, родината на руския Дядо Мраз.

Новогодишни елхи се издигат на Съборния площад в Кремъл от 1996 г., пише БТА. Традицията, датираща от дореволюционните времена, е възродена от президента Борис Елцин. Но от 2001 до 2004 г. било невъзможно да се докара жива ела в Кремъл, защото силният студ не позволявал на дървосекачите да работят и затруднявал транспортирането й.