/ община Момчилград
Всяка година в нощта на 5 срещу 6 май стотици хора се стичат към местността Дамбалъ, за да търсят изцеление. Вярва се, че в тази нощ водата, извираща от скалите в района, добива лечебна сила и помага за различни болести като заекване, парези и екземи.

Векове наред хората от Източните Родопи се идват на това място преди изгрев слънце с дълбоката вяра, че ако потопят тук болните си деца, те ще намерят изцеление.

Дамбалъ се намира в непосредствена близост до Момчилград и на около 15 км. от Кърджали.
 

Дамбалъ
община Момчилград


Според поверието в нощта срещу 6 май, когато християните празнуват Гергьовден, а мюсюлманите отбелязват пролетния празник Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива лечебна сила и помага за различни болести като заекване, парези и екземи.

Точно в полунощ децата биват потапяни във водата, хората пълнят съдове от изградената чешма или директно от стичащите се по скалите малки струйки. По думите на местните хора, вярването за лечебната сила, която придобива водата е много старо и въпреки че не се помни кога и как се е зародило, надеждата събира хората всяка година на уречената дата в уречения час.
 

Дамбалъ
община Момчилград

Легендата за Дамбалъ е свързана с мюсюлманските светци Хъдър и Иляз, които винаги вървят в различна посока – ако единият се насочи към изток, другият върви на запад, ако единия е на север, другият държи юга. Целта им е да помагат на хората навред. Легендата гласи, че двамата се срещат само веднъж в годината и това е точно в нощта между пети и шести май.