Нобеловите награди - еликсир за по-дълъг живот
Нобеловите награди - еликсир за по-дълъг живот / снимка: Reuters

От 3 октомври в Стокхолм и Осло стартира Нобеловата седмица, по време на която ще бъдат връчени Нобеловите награди за постижения в областта на медицината и физиологията, на мира, на икономиката, на физиката, на химията и на литературата. Наградата се придружава с чек за 1 млн. евро. Но последиците за нобеловите лауреати се простират далеч отвъд чека, отбелязва АФП, като цитира изследване, публикувано в научното издание „Рисърч полиси”.

Ако Нобелов лауреат по химия, медицина, физика или икономика е част от дадена компания, акциите й на борсата скачат и инвеститорите са привлечени от нея. Същото се случва и ако Нобелов лауреат преподава в учебно заведение. То е обявявано за престижно.

Според изследването получаването на Нобелова награда удължава живота на лауреатите. Изследването се базира на данни за продължителността на живота на лауреатите в категориите за физика и химия в интервала 1901-1950 г.

Нобеловите лауреати живеят по-дълго не заради парите, съпътстващи наградата, а заради престижа, свързан с нея, който променя начина им на мислене и това им помага от своя страна да живеят по-продължително, се твърди в изследването, публикувано в научното издание, допълва БТА.

Някои Нобелови лауреати обаче откриват и отрицателни страни на престижното отличие. Така например Гари Бекър, нобелов лауреат за икономика през 1992 г. казва, че след като получил наградата, получил и повече предложения за изнасяне на лекции срещу по-големи хонорари. Негативната страна била, че връзката му със студените пострадала, тъй като те се притеснявали да задават въпроси на такава бележита личност.