Ако обичате домашни десерти и не можете без нещо сладко, този десерт е за вас. Австралийската сладкарка Кирстен Тиболс предлага своята рецепта за шоколадова нуга. Можете да я видите в сайта 24kitchen във vbox7.

 Необходимите продукти:

    180 г сурови белени бадеми
    80 г сурови ядки шамфъстък
    60 г царевично нишесте
    60 г пудра захар
    500 г фина кристална захар
    110 г течна глюкоза
    270 г вода
    120 г белтъци
    4 г винен камък
    30 г фина кристална захар
    300 г мед
    120 г натурален шоколадов чипс
    100 г захаросани череши Амарена
    40 г сушени червени боровинки

Ето как да си го приготвите:

1. Разстелете на един слой бадемите в тавичка и ги печете 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. добавете ядките шамфъстък и оставете тавичката във фурната.

2. В тенджера сипете 270 г вода и 500 г захар и 110 г глюкоза. Щом сместа достигне температура от 110 градуса (използвайте кулинарен термометър), продължете със следващите стъпки.

3. Сипете белтъците в голяма купа и добавете винения камък (кремотартар). Започнете да разбивате с помощта на миксер, на ниска скорост. Щом се образува пяна, добавете 30 г захар и продължете разбиването, като увеличите скоростта.

4. Сипете меда в касерола и го загрейте до 130 градуса (използвайте кулинарен термометър).

5. Добавете горещия мед към разбиващите се белтъци, на тънка струйка. Щом захарния сироп достигне температура от 170 градуса, добавете и него на тънка струйка към белтъците, без да спирате разбиването.

6. Сменете типа бъркалка на миксера (виж видеото) и продължете да разбивате. по време на разбиването, загрейте купата със сешоар. Проверете дали сместа е готова, като вземете малко парченце от нея с мокри пръсти и го пуснете в купичка със студена вода. Ако парчето е еластично и можете да го разтегляте, трябва да разбивате още малко с едновременно затопляне на купата със сешоар.

7. Добавете шоколадовия чипс и продължете разбиването. След това добавете печените ядки, а след тях - захаросаните череши и червените боровинки. Щом се смесят, спрете разбиването.

8. Изсипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, без да пипате с ръце, защото е много лепкава. Поръсете сместа с пудра захар и царевично нишесте и с пръсти я разпределете равномерно в тавичката и я притиснете. Оставете нугата на стайна температура да се стегне.

9. Извадете нугата от тавичката, изрежете неравните ѝ краища и нарежете на малки квадратни парчета. Поднесете веднага.

шоколадова нуга
iStock/Getty Images