/ Guliver/Getty Images
Куклата „Барби” празнува 60-годишнината си без нито една бръчка, предаде АФП. С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, „Барби” продължава да радва децата и се възползва дори от социалните мрежи, за да привлича вниманието върху себе си.

Gulliver/Getty Images

„60 години - това е много дълъг период в индустрията на играчките, където днес даден успех е с продължителност между 3 и 5 години”, заяви гордо Нейтан Бейнард, директор по маркетинга за куклите „Барби” в групировката „Мател”.
 
Няма по-подходяща за ролята на Барби: Марго Роби ще е легендарната кукла (СНИМКИ)

Въпреки все по-голямата конкуренция, ежегодно се продават 58 млн. екземпляра от куклата „Барби” в над 150 държави. Над 1 млрд. кукли са продадени от представянето й в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г.

Gulliver/Getty Images

Идеята за създаване на „Барби” хрумнала на съоснователката на „Мател” Рут Хандлър, докато отглеждала децата си. „Дъщеря й Барбара имала ограничен избор на играчки - кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът й мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот”, поясни Бейнард.

Барби - просто играчка или еталон за подражание?

Така била създадена куклата „Барби”, която е кръстена на дъщеря й Барбара и изобразява жена с подчертано женствени форми. „Идеята била „да покаже на момичетата, че могат да станат, каквито искат. През 1959 г. тази идея е шокираща”, признава Бейнард.

Gulliver/Getty Images

Успехът е незабавен - през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата „Барби”. Въпреки това обаче „Барби” дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена. „Това окарикатуряване е несправедливо”. „В действителност „Барби” е онова, което играещото си с нея момиче иска един ден да стане. Проблемът не е свързан с високата 28 см пластмасова фигурка, а с културата ни и с виждането, което имаме за женствеността”, споделя авторката на книгата „Барби завинаги” М. Лорд.
 
Двойка плати 322 000 долара, за да прилича на Барби и Кен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Guliver/Getty Images

„Барби” стана астронавтка през 1965 г., четири години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната. Първата чернокожа версия на „Барби” бе пусната в продажба през 1968 г. 

Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци

Последно американският производител на играчки „Мател” пусна в продажба кукла „Барби”, чийто модел е новозеландската спортна журналистка и бивша състезателка по ръгби Мелъди Робинсън, съобщи ДПА.

Gulliver/Getty Images

Това е първата кукла „Барби”, която е не само спортен коментатор, но и маори. Тя е от серията 20 „Барби за подражание”, която „Мател” пуска в продажба за 60-ата годишнина на играчката и Международния ден на жената. Самата Робинсън каза, че се надява куклата да вдъхнови момичетата да изберат кариера като нейната - ръгби или спортна журналистика. Тя я определи и като победа за маорите - коренното население на Нова Зеландия.

Барби вече е и роботен инженер (СНИМКИ/ВИДЕО)

Други жени, по чието подобие е произведена кукла „Барби”, са мексиканската художничка Фрида Кало, американската авиаторка Амелия Еърхарт, китайската балерина Ян Ян Тан, австралийската природозащитничка Бинди Ъруин.
БТА