/ iStock/Getty Images
Най-възрастният хипопотам в Тайланд, женската Ма Мали, отпразнува 55-ия си рожден ден с плодове и зеленчуци, подредени под формата на торта, съобщи Ройтерс.

Посетителите в зоопарка Као Кио в източната част на страната, където живее, я поздравиха с песен за празника.

Хипопотамката, чието име означава "Майка Жасмин", бе преместена в Као Кио от зоопарк в Банкок преди две години. Тя вече е надминала обичайната пределна възраст за хипопотамите, които живеят до около 40-50 години.

"Ма Мали вече е баба. Полагаме големи грижи за здравето й, прехраната и обкръжаващата я среда", каза директорът на зоопарка Атапорн Срихайрун.
Ма Мали има голямо потомство, 21 нейни наследници живеят в различни зоопаркове в страната.

"Тя вече не може да ражда, защото е доста възрастна. Но въпреки това полагаме много грижи за нея, за да стане тя един от най-възрастните хипопотами в света", каза още директорът на зоопарка.
 

Хипопотамите обитават реките и езерата в Субсахарска Африка и заради загубата на естествения ми хабитат видът вече е уязвим.

През 2017 г. във Филипините на 65 години почина хипопотамката Берта, която бе най-възрастният хипопотам, живеещ не на свобода по това време.

През януари тази година хипопотамът Лу, който живее в природен парк във Флорида, САЩ, отпразнува 60-и рожден ден.

Възрастните животни от вида тежат от 1500 кг до 3200 кг, те са най-тежките сухоземни животни след слоновете. По данни на Световния фонд за защита на природата на свобода живеят между 115 000 и 130 000 хипопотама.
БТА