Най-възрастната коала в Северна Америка празнува рожден ден
Най-възрастната коала в Северна Америка празнува рожден ден / Guliver/Getty Images

Миджи, най-възрастната коала в Северна Америка, навърши 18 години и посрещна рождения си ден в доста сънливо състояние, предава Ройтерс.

Досущ като повечето тийнейджърки тя обича да спи до късно и е изключително придирчива към храната си. Зоологическата градина в Кливланд отпразнува рождения ден на Миджи с голямо парти и огромна честитка, подписана от 150 нейни фена. Те пожелаваха много здраве на пухкавото и вечно спящо животинче.

Коалите обикновено живеят около 10 години и спят между 18 и 20 часа в денонощието. Тези австралийски двуутробни проспиват по-голямата част от деня заради високото ниво на токсини в организма им, дължащи се на листата от евкалипт, с които се хранят.

Провизии с листа от това дърво се изпращат два пъти седмично в зоопарка в Кливланд от доставчици в Аризона и Флорида. По време на престоя си тук Миджи даде живот на свои рожби, които бяха настанени в зоологически градини в Кълъмбъс, Сан Франциско и Сан Диего.

Миджи е доайен в Кливланд и е много по-възрастна от останалите коали тук - 4-годишните самци Бълки и Ниунби и 3-годишната Кира.

Само две коали са надминали Миджи по дълголетие в неволя. Едната е все още жива, на 23 години, и е приютена в австралийски резерват в Куинсланд. Другият дълголетник бе мъжки екземпляр, който доживя до 22-годишна възраст, преди да се спомине в зоопарака в японския град Тама.

Източник: БТА