Най-скъпите сватби по света и у нас
Най-скъпите сватби по света и у нас / netinfo

Най-скъпата сватба в света е тази на емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. През 1981 година той похарчил 100 милиона долара за продължилото 7 дни тържество. За да има къде шейхът да посрещне своите 20 000 гости бил построен специален стадион. Сватбата на Мохамед бин Рашид ал Мактум е вписана в Книгата на рекордите Гинес и все още се смята за най-скъпата, правена някога.

С 60 милиона по-малко похарчи през 2005 година Доналд Тръмп, за да сключи брак със словенския модел Мелания Кнаус. Сватбеното тържество беше в частен клуб в Палм Бийч. Булката носеше бяла сатенена рокля на Кристиан Диор с 1500 втъкани в нея перли на стойност 200 000 долара.

40 милиона долара струваше и сватбата на руския олигарх Андрей Мелниченко с бившата Мис Югославия Александра. Пищното тържество, на което пяха Уитни Хюстън, Кристина Агилера, Хулио и Енрике Иглесиас беше на Френската Ривиера. Владимир Путин и Роман Абрамович бяха сред гостите. Говори се, че параклисът, в който Андрей и Александра сключиха брак, е бил транспортиран от Русия до Франция на части.

В света на шоубизнеса най-скъпата сватба в последните години е тази на Лайза Минели. През 2002 година тя похарчи 3 милиона и половина долара, за да се омъжи за продуцента Дейвид Гест. Кум Майкъл Джексън, оркестър от 60 души за повече от 500 гости. Парите обаче се оказаха хвърлени на вятъра, защото само година по-късно Лайза и Дейвид се разведоха.

Същата съдба сполетя и Пол Макартни и Хедър Милс. 3 милиона долара за сватба в индийски стил в Ирландия през 2002. 70 милиона долара от джоба на Пол в този на Хедър след развода им през 2006.

Сватбата на Елизабет Хърли с индиеца Арун Наяр също е сред най-скъпите в света на шоубизнеса. Тя продължи 8 дни. Първо двойката сключи брак във Великобритания, а след това имаше и церемония в Индия. Всичко излезе около 2 милиона и половина долара.

2 милиона вложиха в най-важния ден в живота си Том Круз и Кейти Холмс, сватбата им беше в италиански замък. По милион и половина са похарчили Елтън Джон, за да каже “да” на Дейвид Фърниш и Майкъл Дъглас, за да вземе за съпруга Катрин Зита-Джоунс.

Най-скъпата сватба у нас е тази на бизнесмена Николай Банев. Оценява се на около 500 000 долара. Миналата година Банев сключи брак с Евгения Генчева. Дамата носеше рокля с перли и диаманти. Тоалетът беше ушит в Париж от екипа на световноизвестния ливански дизайнер Ели Сааб. Халките бяха с по 50 инкрустирани в тях брилянта. У нас, за да пее на Николай и Евгения, дойде Джо Кокър.

Сериозна сума похарчи за сватбата си в началото на юни тази година Стефка Костадинова. Предполага се, че в церемонията в курортен комплекс „Елените” са вложени повече от 300 000 долара. Сватбата на Стефка с Николай Попвасилев продължи два дни, на нея бяха поканени повече от 500 гости, за тях беше построена палатка с размерите на половин футболно игрище. „Джипси Кинг” пристигнаха у нас, за да веселят младоженците, които си размениха халки от бяло злато с по седем диаманта.

Футболистът Владо Манчев също влиза в класацията. 150 000 долара му струваше церемонията, на която той каза “да” на Мисис България 2006 Елеонора. За тържеството тя си поиска букет от сини рози, които бяха доставени специално от Южна Африка.