В началото на октомври 300-метровият стъклен мост в друга китайска провинция, в Хънан, се напука, след като турист изпусна върху покритието метално канче.

В националния парк Чжанцзяцзе, разположен близо до едноименния град на провинция Хунан, през януари 2016 година ще бъде открит най-дългият стъклен мост в света, съобщи Фокс нюз.

Конструкцията ще бъде изградена над каньон на височина 300 метра. Дължината на съоръжението ще бъде 430 метра. Мостът ще е изработен от стъкло с дебелина 5 сантиметра. На няколко места ще има панорамни площадки. Предвидено е от него да се скача с бънджи.

Авторите на проекта уверяват, че е гарантирана пълната безопасност на разхождащите се по моста туристи. Това е потвърдено с направените досега многобройни тестове. Максималният брой туристи, които могат да се намират едновременно на моста, е ограничен и е 800 души.

Архитектите признават, че при проектирането на конструкцията са се вдъхновили от визуалните образи във филма "Аватар" на Джеймс Камерън. Главен архитект е израелецът Хаим Дотан, чието дело е израелският павилион на световното изложение "Експо-2010" в Шанхай.

В началото на октомври 300-метровият стъклен мост в друга китайска провинция, в Хънан, се напука, след като турист изпусна върху покритието метално канче.

Зловещият стъклен мост в Китай се напука (СНИМКИ)

Макар местните власти да уверяваха, че нищо не заплашва посетителите, мостът бе затворен за туристи след инцидента.

Филмът на Джеймс Камерън "Аватар" разказва за планетата Пандора. Част от снимките бяха направени именно в Чжанцзяцзе. Лентата излезе през 2009 г. и е най-касовият филм в света, първият, реализирал повече от 2 милиарда долара приходи.

Източник: БТА