/ iStock/Getty Images
Правилното и здравословно хранене може да не е много скъпо, заяви шведският диетолог Кристина Андерсон. Тя посочи няколко от най-полезни и евтини храни.

Експертът посъветва добавянето на лук към менюто ни – задушен или в ястия. Лукът съдържа витамини и хранителни вещества, има бактерициден ефект. Червеният лук е особено богат на антиоксиданти, съветва Андерсон.

ThinkStock/Getty Images

Трябва да обърнете внимание и на зелето. Тя отбеляза, че различните видове зеле – бяло или червено имат общи свойства: те са евтини, еднакво хранителни и съдържат микроелементи, които предпазват от рак. Хората със стомашни проблеми обаче трябва да ядат този продукт варен или маринован, а не суров.

Thinkstock/Getty Images

Лекарят разсея мита за прекомерното съдържание на калории в картофите. Кристина Андерсон заяви: „Картофите всъщност оглавяват списъка с храни, които са най-добре засищащи и не-богати на калории.

ThinkStock/Getty Images

Диетологът посъветва да не забравяме за кореноплодните култури. Морковите, пащърнакът и цвеклото съдържат много минерали и са отличен източник на въглехидрати и растителни фибри.

iStock/Getty

Освен това бобовите растения, като боб, нахут и леща, овес, както и яйцата, са в списъка на здравословни и евтини храни на специалистът от Стокхолм.
БГНЕС