/ Istock
Маракуята е тропически плод, който произхожда от растението Passiflora edulis, което е част от семейство Passifloraceae. Отглежда се в Австралия, Калифорния, Южна Флорида, Нова Зеландия и Хаваите.

Маракуята е богата на витамин С, витамин А, калий, фолиева киселина и диетични фибри. Тя съдържа антиоксиданти, които помагат за борба със свободните радикали в организма и подпомагат здравето на сърцето.

Ползите за здравето от маракуята включват подобряване на имунната система, намаляване на възпаленията, подпомагане на здравето на кожата и косата, регулиране на храносмилането и подпомагане на здравето на сърцето.

Препоръчва се при смущения в съня, тъй като алкалоидите намаляват безсънието, безпокойството и тревожността.

маракуя
Istock

Плодът е полезен за подобряване на здравето на кожата, като намалява бръчките.

Неузрелите плодове са зелени или имат зелени петна.

Маракуята може да се консумира свежа, като сок, добавка към салати или десерти, или да се използва за приготвяне на сладкиши и десерти. Тя се използва и за производство на сиропи, джемове и ледени десерти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня