Мандела празнува 90-годишнината си
Мандела празнува 90-годишнината си / снимкa: БГНЕС

Нелсън Мандела, иконата на анти-апартейд движението и първият тъмнокож президент на ЮАР, отбелязва 90-годишнината си с почести от целия свят, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Мандела, чийто мандат като президент (1994-1999) дойде след три десетилетия зад решетките, ще отбележи юбилея на частно парти със семейството си в селския им дом в Източен Кейп преди бляскавото празненство тази събота. Юбилеят съвпада с 10-годишнината от брака на Мандела с третата му съпруга Граса Машел.

„Той просто е великолепен съпруг... и ние се наслаждаваме на всеки ден като че ли той ни е последен“, каза пред Си Ен Ен Машел, вдовица на бившия президент на Мозамбик Самора Машел. „Когато се оженихме, ние не знаехме, че ще ни бъдат подарени 10 години заедно. Бяхме много щастливи“.

Тържествата в чест на Мандела продължават от няколко седмици насам, включително грандиозен концерт миналия месец в Хайд парк, Лондон, за набиране на средства за анти-СПИН благотворителността му.

Сегашният южноафрикански президент Табо Мбеки и новият лидер на любимия на Мандела Африкански национален конгрес (АНК) Якоб Зума са сред около 500-те гости, които ще присъстват на съботната сбирка в Куну. В същото време много събития се организират в цялата страна, включително турнир по бокс в чест на бившия аматьор боксьор и концерт на йоханесбургската забележителност, площад „Мандела“.