Кюфтето идва от Рим
Кюфтето идва от Рим / Дарик- Кюстендил, архив

75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите. Това показва статистиката, направена по случай Националния празник на кюфтето, който е днес.

Най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта с тях е от 1889 година.

По света има много вариации на кюфтета според държавата в която се предлагат. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма от различно месо - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество - галета и яйца.

Например, в Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар. Кюфтето може да е зеленчуково, също и картофено.

Според изтънчени майстори не каймата, а подправките правят изключителния вкус на кюфтето.

В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто. В Близкия Изток пък те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.

Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.