Камерън и бившата му жена ще си поделят важните Оскари
Камерън и бившата му жена ще си поделят важните Оскари / Reuters, БГНЕС
Камерън и бившата му жена ще си поделят важните Оскари
26729
Камерън и бившата му жена ще си поделят важните Оскари
  • Камерън и бившата му жена ще си поделят важните Оскари

Най-престижните награди в света на киното "Оскар" ще бъдат раздадени тази вечер в Лос Анджелис. Церемонията в "Кодак Тийтър" започва в 03:00 часа през нощта българско време. "Аватар" на Джеймс Камерън и "The hurt locker" на бившата му съпруга Катрин Бигълоу са с най-много номинации - по девет.

Стив Мартин и Алек Болдуин ще водят шоуто. Мартин вече го е правил два пъти, а на Болдуин ще му е за първи път.

Борбата за най-важните Оскари, тези за най-добър филм и режисьор, ще е между двамата бивши съпрузи Джеймс Камерън и Катрин Бигълоу. Той участва в състезанието с най-касовата лента за всички времена "Аватар", а тя с "Тhe hurt locker", разказващ за отряд от американската армия, който обезврежда бомби в Ирак.

Мнозина побързаха да прогнозират, че големият победител ще е дамата. Но

Камерън и бившата му жена ще си поделят важните Оскари
netinfo
членовете на Американската киноакадемия трябва да са напълно луди, ако не дадат "Оскар" за най-добър филм на "Аватар". Макар че тази година в категорията са номинирани 10 заглавия, без никакво съмнение тази статуетка ще е за хита на Джеймс Камерън. Другата важна награда за режисура е повече от сигурно, че за първи път в историята ще попадне в ръцете на жена - Катрин Бигълоу. Самият Камерън преди дни призна, че и неговите очаквания са точно такива.

"Оскар" за главна мъжка роля най-вероятно ще получи Джеф Бриджис за ролята си в "Лудо сърце". Другите претенденти в тази категория са Джордж Клуни, Колин Фърт, Морган Фрийман и Джеръми Ренър.

При дамите, предположението е, че ще спечели Сандра Бълок. Ако то се сбъдне, то това ще е първият "Оскар" в 23-годишната й кариера на актриса. За най-добра женска роля са номинирани още Хелън Мирън, Кери Мълиган, Габъри Сидибе и Мерил Стрийп.