Йълдъз Ибрахимова с голямата награда на Салон на изкуствата
Йълдъз Ибрахимова с голямата награда на Салон на изкуствата / netinfo
Йълдъз Ибрахимова с голямата награда на Салон на изкуствата
52967
Йълдъз Ибрахимова с голямата награда на Салон на изкуствата
  • Йълдъз Ибрахимова с голямата награда на Салон на изкуствата

Джаз певицата Йълдъз Ибрахимова ще получи голямата награда на фестивала Салон на изкуствата. Той започва в Националния дворец на културата на 13 май и ще продължи до края на месеца. В рамките на него изпълнителката ще отбележи своя 60-годишен юбилей с концерт в зала 1 на НДК на 21 май.

"Говорите ли български?" е мотото на тазгодишното издание на фестивала. В програмата му са включени концерти, танцови спектакли, прожекции на документални филми, изложби. За първи път Салон на изкуствата ще гостува и във Варна.

Българските творци са във фокуса на 17-тото издание на фестивала. Той ще започне с концерт на цигуларя Васко Василев на 13 май в зала 1 на НДК. Пет дни по-късно в зала 2 актьорът и режисьор Стефан Вълдобрев ще направи своето завръщане към музиката заедно с обичайните заподозрени. Кои са те? Отговаря кураторът на културното събитие журналистът Георги Тошев: "Обичайните заподозрени са неговите музиканти от времето, когато Стефан пълнеше стадиони и около НДК беше направил един знаменателен концерт, на който събра повече от 10 000 души. Той отново кани Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко и те заедно ще представят най-новото парче на Стефан, което за първи път ще прозвучи в зала 2 на този концерт unplugged".

Премиера и за проекта на Нина Николина с Берковската духова музика. Концертът им, в който ще участват Калин Вельов, Любо Киров, Камен Донев, е на 24 май в зала 1. Георги Тошев разказва за него: "Това е един много амбициозен проект, който е плод на дългогодишната изследователска работа на Нина като човек-събирач на българско музикално наследство. Този концерт е своеобразният подарък на Салона на изкуствата към софиянци и гости на София за 24 май. На най-българския празник какво по-хубаво от това да подарим хубавата българска музика".

И още предстоящи събития в рамките на Салон на изкуствата - концерти на ансамбъл "Родопа", Ангел Заберски-син и Живко Петров, Михаил Йосифов секстет, танцови спектакли на балет "Арабеск", трупата на Нешка Робева. Пълната програма на фестивала можете да откриете в сайта на НДК.

Още за Салон на изкуствата очаквайте на 4 май (петък) в "Следобедният блок" на Дарик.