/ iStock/Getty Images
Гъбите имат много лечебни и хранителни ползи за човешкия организъм. Но има и такива гъби, които са вкусни, но и опасни понякога.

Гъбите спадат към собствено видово царство, към което принадлежат още дрождите, гъбичките и плесените. Любопитно е, че гъбите са единственият хранителен продукт, който може сам да произвежда витамин D. Когато те са изложени на ултравиолетова светлина, идваща от Слънцето или ултравиолетова лампа, почти всички, годни за консумация гъби, произвеждат витамин D. Те съдържат до 92% вода и 1,6 – 3,4% белтъчни вещества. Количеството на протеини в гъбите конкурира месото.

Те са богати на витамини от група - B 2, В3 и В5, минерали, протеини, въглехидрати, здравословни мазнини и други важни хранителни вещества. Сред микроелементите, съдържащи се в гъбите, преобладават калий, фосфор, мед, селен, желязо, цинкът и фибри. Гъбите съдържат и почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини, мастни киселини, минерални соли и ензими.

enlightenedМоже би не знаете, но някои гъби могат да светят в тъмното. Учените знаят за около осемдесет различни вида гъби, които светят в тъмното и непрекъснато откриват и други видове. Някои гъби светят толкова ярко, че ги наричат "електрически гъби“ и ги използват като естествени факли. Светещите гъби използват светлинни съединения, наречени луциферини, за да светят и така привличат насекоми. Те използват тези насекоми, за да разпространяват спорите си на нови места, помагайки на вида си да оцелее. 

Изследователи са установили, че гъбите имат големи количества от веществата ерготионеин и глутатион, които са два важни за човека антиоксиданти, които помагат в борбата с някои болести, като Паркинсон и деменция. В суха форма те са полезни при заболявания на стомаха - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрит.

Гъбите трябва да бъдат приготвени възможно най-скоро, след като бъдат нарязани. Ако стоят на стайна температура те ще започнат да абсорбират вредни вещества. Гъбите се съхраняват в съдове с твърди стени, и то в хладилник, но не повече от няколко дена, след като са били набрани.

В света са познати над 2189 гъби, които са годни за консумация. Понятието ядлива гъба означава, която е безопасна и подходяща за ядене. Приблизително 50% от всички известни гъби са неядливи. Само 20% от всички известни гъби могат да ви доведат до сериозни проблеми, а едва един процент може да ви убие.  

Гъбите се използват и за медицински цели в така наречената фунготерапия. Медицината е наясно с важността на пеницилина и други антибиотици, които се съдържат в гъбите, макар и не тези за ядене. Използват се и дървесни гъби, които имат силен имуностимулационен ефект, особено в китайската медицина. 

Медицинските гъби са биологично различни от всички други растителни храни, включително плодове, зеленчуци и зърнени храни. Съставът им включва различен набор от фитонутриенти, които са уникални сами по себе си. Именно техните впечатляващи здравословни свойства са причината, поради която медицинските гъби са основен крайъгълен камък на традиционната китайска медицина.
Агенция "Фокус"