/ www.istockphoto.com
Изследване установи, че по-високите нива на нервност при хората и по-ниските нива и по-редки проявления на проявява топлота, старание, общителност и любопитство са свързани с повишен риск от мозъчни разстройства, съобщи агенция Синхуа.

Изследването, публикувано в специализираното издание "Нейчър ментал хелт" е проведено съвместно от международен екип от множество научни институ, сред които болница "Хуашан" към университета Фудан в Шанхай, университета на Оксфорд и университета на Кембридж. С данни от въпросник на над 298 000 участници от биомедицинската база данни Ю Кей Байобанк учените са конструирали пет личностни характеристики - топлота, старание, нервност, общителност и любопитство. След това те са изследвали връзките и механизмите за тях между тези качества и мозъчни разстройства като болест на Паркинсон, мозъчен удар и шизофрения.

"Резултатите разкриват трайна вредна роля за нервността, докато защитната роля на топлотата, старанието, общителността и любопитство е подчертана при мозъчните разстройства", се посочва в изследването. Последващ анализ показва, че личностните характеристики са свързани с ключови региони на мозъка като фронтален кортекс, темпорален кортекс и таламус. От друга страна, възпаленията и липидният метаболизъм частично обясняват връзките между характера и мозъчните разстройства, установява изследването.

Изследването дава основа за основани върху личността интервенции в мозъчното здраве и допринася за развитието на невропсихологията, каза Чън Вей от института за наука и технологии в университета Фудан, един от съавторите на изследването.
Антоанета Маркова/БТА