Хубавите мъже имат по-лоша сперма
Хубавите мъже имат по-лоша сперма / Thinkstock/Getty Images

Мъжете, които страдат, че природата не ги е дарила с привлекателно лице, със сигурност ще се зарадват на новината, че за сметка на това спермата им е по-доброкачествена от тази на хубавците, съобщава сайтът Сайънс кодекс, позовавайки се на резултатите от испанско проучване.

Авторите му от университета на Валенсия са установили, че спермата на представителите на силния пол с мъжествени лица е с по-ниско качество.

Отдавна се смята, че жените предпочитат партньори с по-мъжествен вид. Дамите възприемат мачовците като здрави и силни защитници на семейството, и като носители на качествен генетичен материал, който предават на потомството.

Настоящото изследване обаче разбива досегашните представи - оказва се, че при мъжете с привлекателни лица има по-голяма вероятност семенната течност да е с по-ниско качество. Изследователите допускат, че високите нива на "мъжкия" хормон тестостерон вредят на производството на сперма.

Съветът на експертите към мъжете е да не се вълнуват толкова дали изглеждат или не като актьора Райън Гослинг, тъй като привлекателността е субективна, и да наблягат на здравословния начин на живот за по-добро качество на семенната течност.

Източник: БТА