Хавиер Бардем защитава каузата на Западна Сахара в ООН
Хавиер Бардем защитава каузата на Западна Сахара в ООН / снимка: БГНЕС

Носителят на "Оскар", актьорът Хавиер Бардем излага каузата на Западна Сахара в ООН, изисквайки действия за слагане на край на нарушаването на човешките права и да се позволи вот за самоопределение в оспорваната територия, съобщава АФП.

Бардем трябва да говори по въпроса в Комитета по деколонизацията на Общото събрание на ООН за бившата испанска колония, анексирана от Мароко. На път за заседанието испанският актьор заяви, че е време за действия сега, защото народът на Западна Сахара очаква две десетилетия за шанса да реши своето бъдеще.

Актьорът, който подготвя документален филм по темата, заяви, че ще окаже натиск в комитета на световната организация да предприеме действия за човешките права и произвеждането на референдум.

Мароко навлезе в Западна Сахара през 1975 г. след напускането на испанските колонизатори, посочва БГНЕС. Бунтовниците от фронта Полисарио воюваха с мароканските части до постигането на споразумение за прекратяване на огъня през 1991 г. Референдум е част от сделката, но не е провеждан, докато усилията за постигане на траен мир са в безизходица.