Google отбеляза Денят на свети Патрик
Google отбеляза Денят на свети Патрик / screenshot/google

Ирландците по цял свят отпразнуваха празника на своята култура св. Патрик. В много държави на планетата този ден е смятан за празник на ирландската душа. Логото на световната търсачка Google също позеленя за празника.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия свети Патрик се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. Тогава обаче бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. 12 години учил в манастир.

През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Традиционен символ на деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.