„Фаворитката“ има внушителните десет номинации за Оскар
„Фаворитката“ има внушителните десет номинации за Оскар / Alexandra Films
„Фаворитката“ има внушителните десет номинации за Оскар
Началото на XVIII век. Англия е във война с Франция. Въпреки това стрелбите по патици и преяждането с ананас се радват на небивала популярност.
 
Болнавата кралица Анна (Оливия Колман) е на трона и близката ѝ приятелка лейди Сара Чърчил (Рейчъл Вайс) управлява страната от нейно име, докато се опитва да овладее влошеното здраве и непредсказуемите настроения на кралицата.
Нещата обаче се променят когато в двореца пристига новата слугиня Абигейл Машам (Ема Стоун), а нейното чаровно присъствие допада на Сара. Тя взима Абигейл под опеката си и слугинята вижда в това възможност да се завърне към своите аристократични корени.
 
Тъй като войната поглъща изцяло вниманието на Сара, Абигейл поема нейните задачи като компаньонка на кралицата. В тяхното разрастващо се приятелство тя вижда шанс да изпълни своите амбиции и Абигейл няма да позволи на нищо, било то жена, мъж, политически проблеми или сладко зайче, да застане на пътя ѝ.

Кадър от Фаворитката
Alexandra Films

Действието във „Фаворитката“ е вдъхновено от истинската история, от не толкова познатия живот на кралица Анна – последната (и исторически най-пренебрегваната) британска владетелка от династията на Стюартите, която макар и болнава, срамежлива и подценявана, все пак управлява във времена, когато Великобритания се превръща във велика сила.

Кадър от Фаворитката
Alexandra Films

Чрез сложните отношения на Анна с две други жени, достатъчно хитри и амбициозни – нейната дългогодишна интимна приятелка и политически съветник лейди Сара и бедната, но бързо катереща се по социалната стълбичка камериерка Абигейл, филмът ни потапя във водовъртеж от манипулации и емоции, които дефинират фразата „дворцови интриги“.

Кадър от Фаворитката
Alexandra Films

Фаворитката“ ни пренася в един изолиран свят, до голяма степен ограничен зад стените на кралския дворец, където властта може да бъде игра, съблазън, подхвърляне на червен портокал или на случайна патица или надяждане с омари, на светлинни години от реалността извън кралските порти.
 
Фаворитката“ има внушителните десет номинации за Оскар, сред които за най-добър филм, за най-добра актриса (Оливия Колман), най-добър режисьор (Йоргос Лантимос), най-добра актриса в поддържаща роля (Ема Стоун и Рейчъл Вайс), за най-добър оригинален сценарий (Дебора Дейвис и Тони Макнамара), за операторско майсторство (Роби Райън), за костюми, сценография и монтаж.

Кадър от Фаворитката
Alexandra Films

Лентата вече има няколко приза от наградния сезон - Златен глобус в категорията най-добра комедийна актриса за Оливия Колман, награда Изборът на критиците в категорията актьорски състав

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук