Фалшив Умберто Еко потвърди фалшивата смърт на Маркес
Фалшив Умберто Еко потвърди фалшивата смърт на Маркес / снимка: БГНЕС, архив
Фалшив Умберто Еко потвърди фалшивата смърт на Маркес
53415
Фалшив Умберто Еко потвърди фалшивата смърт на Маркес
  • Фалшив Умберто Еко потвърди фалшивата смърт на Маркес

Фалшиво съобщение в социалната мрежа Туитър, че световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес е починал, обиколи световните медии. Новината за смъртта на автора на "Сто години самота" и "Любов по време на холера" държа в напрежение часове наред журналисти и негови почитатели. Първоначално информацията звучеше достоверна, заради факта, че в Туитър я потвърди колегата му Умберто Еко. По-късно обаче се разбра, че профилът на италианеца е фалшив.

85-годишният Габриел Гарсия Маркес е жив, обяви в извънредна емисия колумбийското национално радио.

Новината за смъртта на колумбийския писател се появи още в понеделник вечер. В профила си в Туитър Умберто Еко написа, че е разговарял със сестра му и тя е потвърдила смъртта на Маркес. За десетки световни медии това беше достатъчно, за да разпространят тъжната информация и да припомнят за болестта, с която писателят се бори от дълго време - рак на лимфните възли. Заради нея в последните години колумбиецът сведе до минимум публичните си изяви.

След часове напрежение, в които се очакваше официално съобщение от семейството на нобеловия лауреат по литература, стана ясно, че профилът на Еко в социалната мрежа е фалшив, а новината за смъртта на Габриел Гарсия Маркес невярна. Мистификацията обаче за пореден път доказа силата на платформи като Туитър и скоростта на разпространение на непроверени информации. Таблоид в Чехия дори спря в последния момент броя си, в който на първа страница щеше да съобщи: "Великият Маркес умря!".

Случаят в Туитър не е първият свързан с популярния писател и неговото здравословно състояние. През 2000 година перуански вестник публикува текст, за който се твърдеше, че е на Маркес, и с който той се сбогува с приятелите си заради съмненията си, че скоро ще умре. По-късно се разбра, че уж предсмъртните думи на нобеловия лауреат са написани от друг човек.