Дюнерът - посланик No 1 на Турция по света
Дюнерът - посланик No 1 на Турция по света / снимка: БГНЕС

Дюнер-кебапът добива все по-голяма популярност, свидетелство, за което е достигането му чак до екзотични страни като Каймановите острови и Виетнам.

Мнозина обаче едва ли знаят, че истинският дюнер не е това, което се продава по родните дюнерджийници. Всеки, който е посетил Близкия Изток ще потвърди, че дюнерът е нещо много различно, в сравнение с това, което ядем тук. Има няколко неща, които отличават истинския дюнер. Като например специалния хляб, с който се приготвя; слага се най-вече месо с домати; сосът в истинския дюнер е с тахан, не с чесън.

В същото време дюнерът си има и много имена. Във всяка страна, където той е малко или повече познат, хората имат собствена версия в отговор на „Какво ядат". В Афганистан, Азербайджан и Иран е познат като турски кебап; в Австрия, Белгия, Каймановите острови, Финландия, Израел - до наричат кебап или дюнер-кебап; в Дания, пакистан и Филипините са доста по екстравагантни и използват „шаварма". Първенството по иновации при името обаче безспорно отива в Бразилия. Там, ако искате да хапнете дюнер, ще трябва да поискате ... гръцка салата.