Дийп пърпъл и Чикаго вече са в Залата на славата на рокендрола
Дийп пърпъл и Чикаго вече са в Залата на славата на рокендрола / Guliver/Getty Images

Легендарната британската група "Дийп пърпъл", американските групи "Чикаго", N.W.A. и "Чийп трик", и блускитаристът Стив Милър бяха въведени в Залата на славата на рокендрола на церемония в Ню Йорк, съобщиха световните информационни агенции.

Групата "Дийп пърпъл" е образувана през 1968 г. от Род Еванс, Ричи Блекмор, Джон Лорд, Иън Пейс и Ник Симпър. За 40 години съставът й се мени многократно, като в нея са участвали 14 музиканти. Барабанистът Иън Пейс е единственият, свирил с всичките й състави.

Групата N.W.A. се радва на нова слава, след като миналата година излезе биографичният филм за нея "Бандата от Комптън". Те са едва шестата хип-хоп група, получила място в Залата на славата на рокендрола.

Основателят й Айс Кюб каза на церемонията, че те са заслужили мястото си в Залата на славата също като пионерите на джаза, блуса, пънка рока и попа преди тях.

"Дийп пърпъл" и "Чикаго" вече са в Залата на славата на рокендрола
netinfo

"Чикаго" се появиха на музикалната сцена през 1967 г. Те имат 23 златни, 18 платинени и 8 мултиплатинени албуми.

Групата "Чийп трик" е създадена през 1973 г. в Рокфорд, Илинойс. Тя става известна през 1977 г., когато излиза първия й албум, носещ нейното име.

Популярността на Стив Милър е най-голяма през 60-те и 70-те години на миналия век. Сред най-известните му песни са "The Joker", "Fly Like an Eagle", "Rock 'n' Me Baby".

"Дийп пърпъл" и "Чикаго" вече са в Залата на славата на рокендрола
netinfo

Залата на славата на рокендрола в Кливланд избира кои музиканти да въведе с гласуване на над 800 професионалисти от света на музиката. Изпълнителите получават право на място в нея 25 години след излизането на първия им запис.

Източник: БТА