Без север спечели голямата награда на кинофестивала в Маракеш
Без север спечели голямата награда на кинофестивала в Маракеш / снимкa: БГНЕС

Лентата "Без север" на мексиканския режисьор Ригоберто Перескано спечели голямата награда Златна звезда на деветото издание на международния кинофестивал в Маракеш, предадоха световните агенции.

Наградата за най-добра мъжка роля на феста получи Сирон Мелвил за участието му във филма "Любов и ярост" на датския режисьор Мортен Гизе. Наградата на фестивала за най-добра женска роля спечели Лоте Вербеек за участието й във филма "Нищо лично" на полската режисьорка Урсула Антониак.

Наградата на журито беше присъдена на два филма едновременно. Това са "Бароните" на белгийския режисьор от марокански произход Набил Бен Ядир, и на "Дъщеря ми" на малайзийската режисьорка Шарлот Лим Лай Куен.

Общо 15 филма от 15 страни участваха в тазгодишната надпревара на феста, който се откри на 4 декември. Журито беше председателствано от иранския режисьор Абас Киаростами. Сред членовете беше и френската актриса Фани Ардан, пише БТА.

Режисьорът Емир Кустурица и актьорът Кристофър Уокън бяха почетни гости на фестивала. Специално внимание тази година беше отделено и на корейското кино.

Фестивалът в Маракеш е една от най-големите кинопрояви в Африка, припомнят агенциите.