Атентатите от 11 септември - източник на вдъхновение за множество романи
Атентатите от 11 септември - източник на вдъхновение за множество романи / снимка: sxc.hu

Атентатите от 11 септември може и да не вдъхновиха Холивуд за множество филми, но се превърнаха в неизчерпаем източник на теми за романистите, предаде АФП.

В романа си „Свобода” американецът Джонатан Франзен обрисува мрачен портрет на САЩ, променили се след атентатите и превърнали се в страна, в която всичко рухва - семейство, двойки, любов и морал. Самите атентати остават на заден план, но политическите, военните и дипломатическите терзания и обърквания, които ги последваха, както и цинизмът на войната в Ирак, последствие от атентатите, намират централно място в романа.

Малко писатели дръзнаха да опишат самия ужас на атентатите. Първи се осмели да го направи французинът Фредерик Бегбеде в романа си „Прозорци към света” през 2003 г. Тогава той просто измисли какво се е случило на 11 септември в ресторанта на 107-я етаж на Северната кула на Световния търговски център, в интервала 8.30-10.29 ч. сутринта.

В романа си от 2008 г. „Блестящо бъдеще” живеещата в Ню Йорк французойка Катрин Кюсе разказва за имигрантите в САЩ след атентатите. През 2007 г. англичанинът Мартин Еймис издава романа си „Вторият самолет”, също посветен на атентатите и обединяващ статии, разкази и есета.

Година по-късно американецът Дон ДеЛило публикува бележития си роман „Човекът, който пада”, посветен на блуждаенето на травмиран оцелял от атентатите. Същата година се появява романът „Терорист” на Джон Ъпдайк, спечелил на автора си много критики, защото представя гледната точка на ислямистите. Главно действащо лице в романа е Ахмад, млад студент, който се присъединява към джихада.

В романа си „Сам в тъмното” Пол Остър си представя една Америка, която не е познала 11 септември, но в която бушува гражданската война. Романът „Хубав живот” на Джей Макайнърни през 2007 г. започва с вечеря на 10 септември 2001 г. и ден след това героите са потопени в ужаса на атентати, а после се опитват да го забравят.

Романът на американката от френски произход Клер Месюд „Децата на императора” ситуира действието преди атентатите и финалът му е точно на фаталния 11 септември.

Главозамайващият роман на ирландеца Колъм Маккан „Нека големият свят се върти” започва с подвига на френски въжеиграч, който танцува между двете кули близнаци на Световния търговски център през 1974 г. - метафора за онова, което ще се случи с двата небостъргача години по-късно. В книгата не се говори за атентатите, но всичко препраща към тях. Самият писател е преживял драмата отблизо, защото тъстът му е  бил в едната от двете кули в момента на атентатите, пише БТА.

Само един роман представя атентатите в положителна светлина. Това е „Американска бъркотия” на американеца Кен Калфъс, появил се през 2006 г. В него 11 септември е манна небесна за двойка, която се мрази и се надява, че другият е загинал в атентатите.