Аржентинците - най-сръчни при приготвянето на таратор
Аржентинците - най-сръчни при приготвянето на таратор / снимки: DarikNews.bg, Радка Минчева

Танцьори от Аржентина получиха грамота за това, че са най-сръчни и колоритни при приготвянето на таратор. Това стана на щафетното състезание „Да правим таратор, а не терор", което се провежда за осма година в Разград като част от Панаира на киселото мляко.

Вижте любопитни снимки от събитието ТУК

Досега предимно футболни фенове се включваха в надпреварата, тази година обаче тимове спретнаха танцьорите от чуждите държави, които се представят на вечерните концерти от Панаира.

Шест бяха отборите, които се конкурираха по бързина, сръчност и вкусови качества на българското ястие: от Италия, Русия, Турция, Аржентина, отбор от фирма „Селур фарма", която приготвя закваски за кисело мляко, както и смесен българо-английски тим.

Аржентинците  найсръчни при приготвянето на таратор
netinfo

Според регламента на състезанието по един от във всеки отбор се определя за основен готвач, той стои на финала на щафетата, която е около фонтана до Общинския културен център в Разград, и чака да му донесат продуктите. Те се носят на бегом от останалите членове на отборите, като от различни постове край фонтана те пазаруват мляко, краставици и вода, след това всички заедно приготвят студената супа и я сервират на журито. То е в състав: поетът и автор на идеята за провеждането на състезанието Дулинко Дулев, експертът по спорт в община Разград Валери Бойчев, спортният журналист Здравко Душков, Валентина Крумова - технолог, Таня Тодорова от община Разград.

Журито връчи еднакви награди на всички отбори - диня, бутилка мастика, фланелки с логото на състезанието, различни бяха грамотите. Диплом за най-бързо приготвяне на таратор получи отборът на „Селур фарма", за най-сръчно и колоритно приготвяне на таратор - Аржентина, за прилагане на артистичен подход - Италия, за най-пикантен вкус - Турция, за най-оригинален таратор - Русия и за приготвяне на вегетариански таратор без нарязани пръсти - българо-английския отбор.

След като журито обяви наградите приготвения таратор бе консумиран от състезатели и зрители.

Аржентинците  найсръчни при приготвянето на таратор
netinfo