Американец постави рекорд по премятания през глава на нос Калиакра
Американец постави рекорд по премятания през глава на нос Калиакра / netinfo

52-годишният американец Ашрита Фърмън направи 1330 кълба напред на една от алеите на нос Калиакра. Така ентусиастът се записа за пореден път в книгата на рекордите „Гинес”.

Фърмън, който е мениджър на магазин за здравословни храни, е рекордьор по върхови постижения за „Гинес”. Досега той е поставил цели 137 рекорда. Мислел и работел по още 56 нови инициативи.

Фърмън каза, че е избрал нос Калиакра, защото бил впечатлен от историята на това място. Обикновено за рекордите си подбирал знакови, забележителни местности по целия свят.

За да постави новия рекорд, обявен от „Гинес”, американецът трябваше за 60 минути да направи минимум 900 кълбета. Разрешавало се да носи символични предпазни средства, като ръкавици, кожена шапка и тънка гумена подплата за гърба.

Точно в 12 часа на обед атлетът започна да се премята по трасе, дълго 100 метра, видя репортер на Дарик. Фърмън измина 24 пъти разстоянието, като правеше по 40 кълба на всяка стометрова отсечка. Състезанието се следеше от двама свидетели на Гинес – македонец и американец.

На 40-тата минута Фърмън направи 900-те необходими за рекорда кълбета. Докато изтече един час видимо умореният мъж регистрира 1330 премятания.

Той разказа, че е поставял рекорди по балансиране на брадичка и пръст на ръката, подскоци с гумен балон, жонглиране с топки. Обиколил места, като Куала Лумпур, Китайската стена, Египетските пирамиди. Вдъхновявал се от философа Шри Чинмой.

Фърмън се зарече, че след 8-9 дни ще се опита да постави нов рекорд на Гинес във Варна. Там щял да подскача на един крак.