Жените камикадзе - предпочитано оръжие на ислямисткия бунт в Русия
Жените камикадзе - предпочитано оръжие на ислямисткия бунт в Русия / Reuters

Жените камикадзе, които според руските власти са извършили атентатите от понеделник в Москва, редовно окървавят Русия през последните десет години. Водени от желание за мъст въвлечени против собствената си воля, те са предпочитаното оръжие на ислямисткия бунт в Северен Кавказ.

Главата и части от тялото на една от предполагаемите терористки камикадзета бяха открити в понеделник в станцията "Парк на културата" на московското метро .

"Това бе млада жена на възраст между 18 и 20 години, с типично кавказко лице и кафяви очи", каза източник от силите на реда, цитиран от агенция Интерфакс.

Елементи, които не са смятани за изненадващи от специалистите. "Атентатите в Северен Кавказ се извършват най-често от жени ", припомня Григорий Шведов, главен редактор на информационния портал kavkaz-uzel.ru (caucasianknot.info на английски).

Александър Черкасов, специалист по Кавказ към неправителствената организация "Мемориал", смята, че "най-често отмъщението ги кара да се жертват."

"Знаем много малко за живота на тези жени преди терористичния акт, за това, което ги е накарало да го извършат. Може би, ако се прояви по-голям интерес, можем да им попречим да действат", допълни той.

"Често тези жени имат близки сред терористите. Жените са по-емоционални и ако вземат решение, нищо не може да ги спре", обясни за радио "Ехото на Москва" Владимир Василев, председател на комисията в Думата (долната камара на руския парламент), която ръководеше кризисния щаб при взимането на заложници в театър в Москва през 2002 г.

Самоубийствените атентати, извършвани от чеченки, започнаха в Русия с втората война в Чечения, след навлизането през 1999 г. на руски войски в тази размирна република в руски Кавказ.

Кадрите, на които те са с ислямски забрадки и пояси, натъпкани с експлозиви при зрелищното взимане на заложници в театъра на улица Дубровка в Москва през октомври 2002 г., предизвикаха истинска травма в обществото. "Те бяха използвани от бунтовническите водачи, за да впечатлят зрителите, за да привлекат вниманието. Това постигна очаквания ефект", отбелязва Александър Черкасов.

Оттогава "Черните вдовици" често карат да се говори за тях: атентат на рок фестивал в Москва през юли 2003 г. (15 жертви), двойната въздушна катастрофа от 24 август 2003 г. (90 загинали) и няколко смъртоносни нападения в Кавказ.

В проучване, озаглавено "Годениците на Аллах", публикувано през 2003 г., руската журналистка Юлия Юзик твърди, че сред тези жени само една на десет е мотивирана от идеал. Останалите девет, често под силното влияние на психотропни вещества, са манипулирани от таен подбудител.

Григорий Шведов смята, че сепаратистката война в Чечения е преминала в "религиозна война, в която личните мотиви нямат значение".

Батальонът от камикадзета Рияд ас Салихин (Градина на праведниците), създаден през 2002 г., обяви през 2009 г., че подновява дейността си. Той се стреми целенасочено да набира жени. Една от причините е, че жените будят по-малко подозрения, изтъква Шведов.

Александър Черкасов съжалява, че Русия не дава никакъв шанс на тези жени да излязат от омагьосания кръг на тероризма. Той цитира примера със Зарема Муджихоева, която била вербувана за камикадзе, но се предала на силите на реда през юли 2003 г., докато се готвела да извърши атентат в кафене в Москва. "Тя призна всичко, извършихме арести благодарение на нея, но тя бе осъдена на 20 години затвор. Така става в Русия, ако някой попадне в списъка на заподозрените, че помагат на бунтовници", отбелязва той. /БТА/