Завръщането на Червените бригади в Италия
Завръщането на Червените бригади в Италия / netinfo

Къщата на Силвио Берлускони в Милано, предавателите на телевизионната компания "Медиасет", редакцията на десния вестник "Либеро", петролната група ЕНИ, а също и телевизия "Скай" на Рупърт Мърдок - всичките са били взети на прицел от крайно лявата терористична група, разбита тази седмица в Северна Италия.

Тези последователи на "Червените бригади" възнамерявали също да убият експерта по трудово право Пиетро Икино и затова следели всяко негово движение.

Те вече били подпалили входната врата на офис на неофашисткото движение "Форца нуова" /Нова сила/. На 30 декември опитали да ограбят банкомат в Падуа, но избягали заради алармената система, включена от полицаите, които ги следели от две години.

В Италия раната на тероризма така и не може да заздравее. В Рим смятаха, че са успели завинаги да разгромят "Червените бригади", но ето че отново се появи призракът от годините на насилието и убийствата. "Червените бригади" изникват отново, когато непримирими бунтари от 80-те години срещнат израснали в социални домове младежи, оспорващи всяка власт - и на левицата, и на десницата.

"Сегашната операция свидетелства, че в Италия продължават да съществуват гнезда на "Бригадите", които още не са ликвидирани. Знаем, че разбитата организация не е последната. Но това е важен успех в рамките на антитерористичната дейност, която провеждаме", заяви министърът на вътрешните работи Джулиано Амато.

От петнайсетте души, арестувани в понеделник при мащабната полицейска операция от Торино до Триест, осем са били членове на Общата италианска конфедерация на труда /ОИКТ/, макар да са заемали по-второстепенни постове. Петима от тях участвали в профсъюзното ръководство на различни предприятия. Полицаите открили у тях автомати калашников, югославска картечница М 70, голямо количество муниции и пропагандни материали. Учредени били три звена на организацията - в Торино, Милано и Падуа.

Има и някои комични моменти. Когато членовете на групата се упражнявали да стрелят в открито поле близо до Ровиго или до Милано, въобще не си давали сметка, че полицаите ги снимат от разстояние. "Стратегическите" събрания се провеждали в китайски ресторанти. Хората, които трябвало да ги снабдяват с експлозиви Т 4, не помнели къде са ги скрили. По-тревожното е, че един от групата се похвалил в телефонен разговор пред декември, че влязъл необезпокояван от никого в кабинета на отдела за борба с тероризма в Милано, прокурора Армандо Спарато.

След две години работа, следователите преценили, че групата е станала достатъчно опасна, за да се намесят незабавно. Сторили това малко преди насрочената за събота манифестация във Виченца против разширяването на американската военновъздушна база, за което в крайна сметка премиерът Романо Проди даде съгласието си.

Генералният секретар на ОИКТ Джулиелмо Епифани заяви, че е поразен от големия брой млади хора в терористичната група. "Това трябва да ни подтикне към размисъл. Трябва да разберем причината", каза той. Шефът на групата, някой си Алфредо

Даванцо, 50-годишен укриващ се от властите терорист, влязъл нелегално в Италия през ноември м. г., по всяка вероятност от Франция. После се укрил в планинска хижа край Тревизо. Там нямало отопление, но имало компютър. Даванцо се обявил за "политически затворник".

Групата се самоопределя като "крило от движенията" към "Червените бригади". То се нарича "Секонда позиционе" /Втора позиция/ и от него произхожда "Военнополитическата комунистическа партия", която има стратегически разногласия с военизираното крило "Червени бригади - Бореща се комунистическа партия", което уби двама експерти по трудово право през 1999 г. и 2002 г.

Правителството утре трябва да докладва случая пред Сената. Вчера следобед анонимно обаждане по телефона в "Кориере дела сера" предупреди, че въоръжената борба е възобновена. "Нищо няма да остане ненаказано", казал анонимният събеседник на редакцията.

Крайно лявата терористична организация "Червените бригади" е създадена през 1969 г. и започва да действа в промишлените райони в Северна Италия. Под ръководството на нейния лидер Ренато Курцио групата извършва убийства и отвличания сред италианския политически и делови елит. Кулминация на насилието е достигната през 1978 г., когато "Червените бригади" отвличат премиера и лидер на християндемократите Алдо Моро, държат го 55 дни затворен, след което го убиват и подхвърлят тялото му в Рим.

През 1983 г. ръководителят на "Червените бригади" Просперо Галинари е осъден на доживотен затвор за убийството на Алдо Моро, но по-късно е освободен по здравословни причини. По същото дело на различни срокове лишаване от свобода са осъдени още трийсетина членове на групата, включително тримата похитители, свързани с отвличането и убийството на Моро.

През юни 2004 г. доживотна присъда за убийство на полицай получи и Надя Дездемона Лиоче, член на радикалната лява групировка "Новите Червени бригади".

Друга фракция на организацията, "Червените бригади – Бореща се комунистическа партия", пое отговорността за убийството на двама консултанти от министерството на труда - Масимо д'Антона през 1999 г. и Марко Биаджи през 2002 г. За тези убийства трима членове на организацията получиха доживотни присъди през юли 2005 г. /БТА/