В части от Източна Европа психично болните са държани в тайна
В части от Източна Европа психично болните са държани в тайна / Sofia Photo Agency

В бившия съветски блок много психично болни са без права, защото законите са останали непроменени след идването на демокрацията и освобождаването на пазарите, пише вестник "Интернешънъл хералд трибюн", като се позовава на правозащитни групи.

В статията се дава за пример българското село Правда, в което има дом за душевно болни. Името на това изолирано място в Дунавската равнина означава справедливост или, от руски, истина, но нито едно от тези две значения не е проникнало в местния дом за мъже с умствени разстройства - невзрачно място, до което най-лесно може да се стигне за шест часа от София с кола по разбит път, пише изданието. В комунистическата епоха тук властите държали психично болните далеч от погледа на обществото. Днес малкият комплекс от олющени, двуетажни сгради е все още предпочитана дестинация за жители на градовете, които искат да оставят там свои душевно болни роднини и повече да не чуят за тях, продължава авторът на статията Матю Брунвасер.

В целия бивш съветски блок законите, които определят попечителството над душевно болни хора, са предимно от комунистическата ера и са едни от малкото, останали непроменени във врявата на последните двайсет години от идването на демокрацията в Източна Европа. В резултат на това стотици хиляди хора са без права, пише "Интернешънъл хералд трибюн". Според цитирана от изданието неправителствена организация в Будапеща става въпрос за близо един милион души в Източна и Централна Европа и в страни от бившия Съветски съюз - хора, чиито права са "значително, произволно и автоматичнo" нарушавани.

Законите в България и в региона не осигуряват никакъв ефикасен контрол върху попечителите, които поемат собствеността или банковите сметки на своите довереници, сочи Центърът за защита на душевно болните в Будапеща. "Това се казва гражданска смърт. Веднъж минеш ли под попечителство, преставаш да съществуваш," казва Виктория Ли, адвокат от Центъра.

Според директора на дома в Правда Бейти Хюсеин обитателите на дома са изоставени и безпомощни. В повечето случаи те са тук, за да не безпокоят семействата си, казва той. В същото време техните семейства използват собствеността им и не искат да имат нищо общо с тях или да поемат някаква отговорност, продължава той. Той дава пример с двама братя близнаци - Кирил и Методи Мицеви на 46 години, които са шизофреници и са настанени в Правда през 2000 г. Брат им Юлиан, който съдът е посочил за техен попечител, не ги е посетил нито веднъж. Двамата братя имат дял в две сгради и земя в Кюстендил, както и апартамент в София, но единственият им приход е около 40 лева на година от пенсията на баща им, който е твърде възрастен, за да пътува до Правда. /БТА/