Срещу 5 депутати в Румъния се водят дела за корупция
Срещу 5 депутати в Румъния се водят дела за корупция / netinfo

Неотдавна четирима румънски министри бяха обвинени в корупция, а прокуратурата започна разследване за корупция срещу бившия румънски премиер Адриан Нъстасе. Как съседите ни успяват толкова категорично да се борят с корупцията, ще разберете от интервюто на Вяра Деянова с Ливия Саплакон, говорител на Националния департамент за борба с корупцията в Букурещ.

През първата половина от тази година срещу 5 депутати се водят дела.

Първият антикорупционен обвинителен департамент в Румъния беше създаден на първи септември 2002ра година. Става въпрос за независим обвинителен департамент. Това, което според мен е важно да кажа, е че департамента беше създаден след препоръките на международни организации, които бяха обърнали внимание на явните трудности, които срещаше Румъния, когато се разследваха хора от високите етажи на властта.

През годините от съществуването си нашата организация преживя някои промени. Но това, което ми се вижда най – важно да ви споделя, е че вече закона ни позволява да се борим само с корупция по високите етажи на властта. Това означава, че се борим с нарушения, които са извършени от хора, които заемат високопоставени длъжности, като членове на парламента, министри, полицейски или военни офицери, магистрати или кметови на големи градове.

Бихте ли дали някакъв съвет на тези, български управляващи, които би трябвало да се борят също толкова категорично с корупцията? Вие как се справяте?

Получаваме сигнали по различен начин. В повечето случаи от други институции, които имат правомощията да се занимават с подобни случаи, като Върховния съд и министерството на финансите. От друга страна получаваме сигнали от обикновените граждани, които станаха повече и придобиха повече кураж. Идват при нас и ни разказват различни истории за тези, които смятат, че са корумпирани. Накрая, но не на последно място трябва да спомена пресата. Медиите имат много важна роля. Пишат статии интересуват се от разследванията. А обвинителите взимат под внимание техните материали.

Може ли да се каже, че вие давате на прокурора готови случаи за разследване и не след дълго, че благодарение на вас започва разследване, което понякога може да свърши и със затвор?

Ами да. Нашата задача е да реализираме криминалното разследване до момента, до който то отиде в Съда.

Бихте ли казали колко души от висшите етажи на властта са попаднали под вниманието ви, а след това зад решетките?

Това, което мога да Ви кажа, е че за периода от 2002- ра до 2005- та година само един член на парламента беше изпратен в затвора. През първата половина от тази година срещу 5 депутати се водят дела. Един от тях е бившият вицепремиер Джеордже Копос. Той се оттегли от поста си минали месец пет дни преди да бъде изправен пред съда от прокуратурата. Прокурорите от Националния департамент за борба с корупцията му представиха в петък обвиненията, повдигнати срещу него по случая с Националната лотария. Неговото закононарушение струва на бюджета на Румъния над 1 милион евро.

Бившият премиер Адриан Нъстасе също трябваше да напусне политическата сцена. Това стана след серия разкрития за съмнително придобиване на един милион долара, представени като наследство от покойната му леля и след като прокуратурата започна разследване за корупция срещу него. Какво се случва с Адриан Нъстасе в момента?

В момента продължава разследването срещу господин Нъстасе. Прокурорите ни водят три дела в момента срещу него. Подчертавам вече делата са три. И се надяваме, че рано или късно, че това разследване ще бъде доведено до край.

Преди време председателя на Камарата на депутати в във вашия парламент каза, че борбата с корупцията означава точни решения, произнесени от съдебни инстанции. Според Богдан Олтяну, това не трябва да се превръща в персонална битка. Това ли е и вашата цел и успявате ли да я постигнете?

Да, категорично. За Румъния борбата с корупцията е много важен въпрос. Докладът на Европейската комисия от 16 – ти май потвърди успеха, който Румъния постигна в борбата си срещу корупцията по високите етажи на властта. Това, което в момента е важно за нас е да докажем, че прокурорите ще продължат да разследват случаите с корупция в същия ритъм, както до сега. Без да се поддават на целият натиск, който им се оказва. Прокурорите ни трябва да покажат на Европейския съюз, че ще доведат делата си до край. Рано или късно.