Социолози: Ако Борисов се кандидатира за президент, губи и двата поста
Социолози: Ако Борисов се кандидатира за президент, губи и двата поста / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Социолози: Ако Борисов се кандидатира за президент, губи и двата поста
38521
Социолози: Ако Борисов се кандидатира за президент, губи и двата поста
  • Социолози: Ако Борисов се кандидатира за президент, губи и двата поста

Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Надежда Михайлова, Меглена Кунева, Стефан Данаилов, дори Симеон Сакскобургготски и Алексей Петров - все хора, спрягани за възможни кандидати за президентския вот наесен. Всички тези имена са само догадки, слухове или нарочно пуснати в обръщение, за да бъдат изхабени. Засега един е ясният кандидат за поста на „Дондуков" 2, името му е Волен Сидеров. Както казва социологът Кольо Колев „вечният кандидат".

„Причина за това, че не се издигат кандидатури, е страхът от изливането на помията върху кандидатите, в резултат от балканските политически страсти. И всички останали имат основание да се страхуват, докато Сидеров няма. За него всичко е казано. Аз винаги съм твърдял още преди, че ако ГЕРБ се осмели да издигне Цветан Цветанов като кандидатура за президент, ще последва съкрушителна загуба. Мисля, че с последното развитие на нещата, те стават все по-ясни и по-ясни, не вярвам, че Цветан Цветанов ще бъде номиниран за кандидат на ГЕРБ", каза Колев.

Социолози Ако Борисов се кандидатира за президент губи и двата поста
netinfo

Според него не е възможен сценарият Бойко Борисов да е кандидатът на ГЕРБ за президентските избори. „Ако той се яви на президентски избори, това до голяма степен ще бъде изтълкувано като дезертьорство, като бягство от тежкия пост на министър-председател и при това положение най-вероятно резултатът да бъде загубата и на двата поста", предполага социологът.

Кольо Колев е категоричен, че другите партии трябва да „изиграят един много внимателен танц". От една страна, те трябва да намерят един общ кандидат, който е достатъчно приемлив за всички партии, така че накрая той да се сблъска с кандидата на ГЕРБ, а от друга страна, трябва да намерят такива кандидати, които „хем да дърпат партията напред, хем пък да не бият този общ кандидат". Като че ли все повече и повече погледите се насочват към Меглена Кунева като най-приемлива събирателна фигура - еднакво добра както за левицата, така и за десницата, смята социологът.

Социолози Ако Борисов се кандидатира за президент губи и двата поста
netinfo

„Грешка е партиите да бавят до последно номинации си за президентския пост", смята социологът и политически анализатор Антоний Гълъбов.

Според него периодът на номиниране, подготовка и избор на кандидати не се възприема от политическите партии като част от предизборната кампания, което за него е грешка. „Обикновено именно в номинирането, в подбора на кандидати, в процедурите, които партиите използват, за да излъчат своите представители, се съдържа много съществена част от предизборните кампании, тъй като това е моментът, в който една политическа партия или коалиция могат да демонстрират ефективните механизми на рекрутиране на кандидатите си, могат да демонстрират прозрачност, откритост, могат да покажат кадрите, с които разполагат. За съжаление, българската партийна практика в това отношение твърде бавно се усъвършенства и модернизира", уточни Гълъбов.

На въпрос дали Цветан Цветанов, с оглед на това, което се случва и скандалите около него, ще бъде издигнат за претендент на ГЕРБ, анализаторът заяви, че до голяма степен това зависи от решението на конкретния политически проблем, пред който се изправи министър-председателят и управляващата партия. „Ако имахме ранно подаване на оставка от страна на министър Цветанов, най-вероятно това щеше да бъде една силна кандидатура, тъй като щеше да има възможност да докаже, че атаките срещу него са целенасочени и че по никакъв начин не би трябвало да се отразят върху подкрепата му като кандидат-президент. За съжаление, забавянето в това отношение е по-колебливата реакция от страна на управляващата партия и намалява шансовете ", категоричен е Антоний Гълъбов.

Политическият анализатор смята, че Бойко Борисов няма да се яви на президентски избори, като до голяма степен повтарянето на тази хипотеза в публичното пространство е част от кампанията срещу ГЕРБ. Според него няма основание да се очаква подобно поведение, тъй като по същество това ще означава подаване на оставка на правителството.

Социолози Ако Борисов се кандидатира за президент губи и двата поста
netinfo

„Много важно е да се разбере, че управляващата партия все още има възможности да постигне съгласие със Синята коалиция и да излезе с единна дясна кандидатура, която би могла да повиши шансовете за решаване на изборите на първи тур. Поне за сега, при сегашните заявени позиции, ми се струва, че е невъзможно да имаме избор на първи тур, най-вероятно ще имаме президентски избори на два тура и в това отношение ще бъде сериозно изпитание за възможността на политическите партии не само да генерират подкрепа, но и да пренесат подобна подкрепа към кандидата, на когото разчитат. Така че аз не очаквам Бойко Борисов да се яви на президентски избори, но очаквам до навечерието на президентските избори да се говори, че има такава възможност", каза още Гълъбов.

Ако на фона на скандалите в държавата, високите сметки за парно и все още мрачното време, не ви е до избори наесен, помнете, че винаги може да бъде по-лошо или пък по-добро, избори три в едно, който както го разбира.