Сделката за Газа утвърди главната роля за президента на Египет
Сделката за Газа утвърди главната роля за президента на Египет / снимкa: Reuters

Сделката за прекратяването на огъня в Газа, постигната на 21 ноември, беляза драматичен обрат в пътя, извървян от египетския президент Мохамед Морси: ислямистки лидер, който отказваше да контактува с Израел, дори да произнесе името на страната, посредничи за нея и накрая се превърна в де факто неин защитник.

Споразумението намеси Египет до безпрецедентна степен в конфликта между Израел и Хамас, утвърждавайки го като арбитър, гарантиращ, че ще спре ракетния обстрел срещу Израел от екстремистите и че еврейската държава ще освободи от дълго продължилата блокада ивица Газа и ще спре собствените си нападения срещу Хамас.

В замяна Морси се утвърди като основен играч в региона. Той спечели доверието на САЩ и Израел, които първоначално се безпокояха от идването на ислямистки лидер в Египет, но едноседмичната криза в Газа го открои като фигурата с най-големи способности да осигури сделка с принадлежащите към Хамас управници на Газа.

"Искам да благодаря на президента Морси за личния му принос в пресичането на ескалацията на ситуацията в Газа и за прекратяването на насилието", заяви държавният секретар Хилари Клинтън, която се срещна с Морси, на пресконференция в Кайро с египетския външен министър, обявявайки споразумението.

"Това е съдбовен момент за региона. Новото правителство на Египет поема отговорността и лидерството, които от дълго време правеха тази страна крайъгълен камък на регионалната стабилност и мир", допълни тя.

След като Израел започна преди седмица офанзивата си срещу Газа, целяща да спре ракетния обстрел от ислямистките бойци, дворецът на Морси в околностите на Кайро се превърна в център на близкоизточната дипломация. Той води разговори с турския премиер и емира на Катар, с германския външен министър и прие представители на Арабската лига, за да спечели подкрепата им за посредническите си усилия. Израелски пратеник отлетя тайно за Кайро за преговори с египетски служители на силите за сигурност, при все че самият Морси не се ангажира да се срещне или да преговаря с израелски представители. Докато ставаше всичко това, Морси и помощниците му открито подкрепяха Хамас, обвиняваха Израел, че е започнал конфликта и осъждаха въздушния му обстрел, при който бяха убити поне 140 палестинци. Загиналите от ракетите на Хамас израелци достигнаха петима през целия конфликт.

Морси произлиза от фундаменталистката организация "Мюсюлмански братя", най-влиятелната политическа сила в Египет, от която произлиза и Хамас. Лидерите на Братята, включително Морси, отказват да контактуват с израелски представители. Морси дори не е изричал публично името на страната, откакто положи клетва в края на юни, само е споменавал името на гражданите й - "израелци".

Идеологически Братята подкрепят използването на сила срещу Израел за освобождаване на "мюсюлманските земи". Само преди два месеца върховният им лидер Мохамед Бади заяви, че отвоюването на Ерусалим може да стане само със свещена война.

Но откакто дойде на власт, групировката възприе прагматизма. "Мюсюлманските братя" и Морси обещаха да се придържат към мирния договор. С военна операция и чрез диалог Морси се опита да усмири ислямските радикали на Синайския полуостров, които атакуваха египетските сили за сигурност и организираха нападения през границата с Израел.

След като започна израелската офанзива, президентът Барак Обама се обади на Морси, след като бе разговарял с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Макар че Обама и Морси не постигнаха съгласие по въпроса кой е виновен за насилието, се разбраха да работят заедно за спирането му.

Това че Израел се примири с посредничество на ислямист като Морси, може би не е израз на доверие, а по-скоро осъзнаване, че само египтяните могат да убедят братовчедите си от Хамас да приемат сделка и да осигурят спиране на ракетните нападения.

Обявеното прекратяване на огъня определя Египет като "поръчител" на сделката, към когото всяка от страните ще се обръща при нарушения. Това потенциално поставя Египет в неблагоприятната позиция да гарантира, че радикалите в Газа няма да изстрелват ракети. Ако споразумението се провали заради която и да е от страните, може да пострада доверието в Египет или да се обтегнат връзките с едната или другата страна.

Първият свободно избран президент на Египет Морси се отнесе към конфликта в Газа много по-различно от предшественика си, дългогодишния авторитарен лидер Хосни Мубарак, който бе свален преди близо две години.

Съюзник на Израел и силно настроен срещу Хамас, режимът на Мубарак подпомогна израелската блокада на Газа, след като Хамас заграби територията през 2007 г. Когато Израел и Хамас влязоха във война през 2008, Мубарак беше обвинен от критиците си, че тайно подкрепя израелската сухопътна офанзива.

По време на същата офанзива, много по-кървава от сегашната, Мубарак държеше единствения граничен пункт между Египет и Газа през повечето време затворен, като попречи на някои от най-тежко ранените палестинци да получат лечение в египетски болници. Режимът на Мубарак се въздържаше също от всякакви сделки, които да легитимират управлението на Хамас в Газа. Мубарак се опасяваше, че силен Хамас ще вдъхне смелост на ислямистите в страната, особено на враговете му, "Мюсюлманските братя".

Морси не отвори напълно граничния пункт, както на Хамас би му се искало. Но през изминалата седмица Египет пропускаше ранени палестинци и даде рамо на Хамас, като позволи на цяла сюрия делегации да влязат в Газа да засвидетелстват подкрепата си - от египетски активисти до външните министри на Турция, Катар, Алжир, Судан и други.

Морси изпрати също премиера на Египет в Газа скоро след началото на конфликта, което се възприе като важен символичен жест. Снимка с просълзения Хишам Кандил, целуващ безжизненото телце на палестинско дете, беше поместена на цяла първа страница на египетските всекидневници.

Откакто пое президентския пост, Морси се възползва от външната политика, за да бъде на видно място в новините. Критиците му казват, че това му позволява да заема централно място в международната политика, без да поема големи отговорности, и е по-лесно, отколкото решаването на всекидневните проблеми на населението - безработица, високи цени и растяща престъпност.

Морси започна с категорична реч в Иран през август, в която призова съюзника на Техеран, сирийския президент Башар Асад да се откаже от властта. Той формира работна група с Иран, Турция и Саудитска Арабия, която да се заеме със спирането на гражданската война в Сирия. Тя не стигна доникъде и саудитците се оттеглиха, но това не навреди на Морси.

Газа обаче е по-рискована за него, ако спирането на огъня се провали. Египтяните са много чувствителни, когато стане дума за продължаващите от десетилетия страдания на палестинците в ръцете на Израел. Тяхната съпротива срещу Израел се корени в четири войни за шест десетилетия. Подновяване на израелските атаки срещу Газа би могло да постави Морси в трудно положение у дома. Освен това той е принуден да се справя с растящи критики, че ангажирането му с Газа го е отклонило от решаването на неотложните проблеми в страната.

Повече от 50 деца бяха убити миналата седмица, когато училищният им автобус беше блъснат от влак на жп прелез в Южен Египет, което предизвика обвинения в небрежност срещу правителството на Морси. Улични протести срещу политиката му и "Мюсюлманските братя" доведоха до един убит и стотитици ранени в Кайро от понеделник. Обвинения в нелигитимност витаят около работната група за новата конституция, след като тя бе напусната от либералите и християните в знак на протест срещу доминиращата роля на ислямистките съюзници на Морси при изработването й.

Като връх на всичко бе обявеното във вторник споразумение с МВФ за заем от 4,8 милиарда долара, което задължава Египет да ореже субсидиите на основни стоки като горивата и може да доведе до социални брожения заради покачването на цените.

"Популярността на Морси не може да продължи да бъде подкопавана по този начин до безкрайност" без последици, заявява правозащитникът Мохсен Камал. "Той е уязвим към драматични, а може би и насилствени промени, ако пренебрегва случващото се около себе си".

Усещайки надигащите се проблеми у дома, Морси отмени планирана визита в Пакистан за среща на върха на осем ислямски страни и изпрати вицепрезидента. Президентът остава у дома, "за да се занимава с вътрешнополитическите въпроси и да наблюдава спазването на примирието в Газа", бе казано в официалното съобщение. (БТА)