Русия ще гласува за парламент, но в действителност вотът е за Путин
Русия ще гласува за парламент, но в действителност вотът е за Путин / снимка: БГНЕС

На 2 декември в Русия ще се състоят парламентарни избори, които обаче президентът Владимир Путин превърна във вот на доверие към самия себе си. Според проучванията на общественото мнение пропрезидентската партия "Единна Русия", чийто кандидат за депутат е самият Путин, ще спечели съкрушителна изборна победа. Така ще се открие възможност той да продължи да упражнява властта под някаква форма, изтъкват анализаторите.

Руският президент впрегна в предизборната битка цялата мощ на държавата и партийната машина. Ликът на Путин е върху билбордове в цялата страна, а всекидневните му прояви са основните новини, излъчвани по големите руски телевизионни компанни, които се контролират от Кремъл.

Неотдавна руската неправителствена организация Център за екстремна журналистика направи свое проучване за това как е било разпределено ефирното време на двата основни руски канала през октомври. Проучването установи, че 77 на сто от ефирното време на Първи канал е било посветено на Путин и на неговото управление, а още 16,5 процента - на "Единна Русия". Централната избирателна комисия е разполагала с 1,7 процента, а по-малко от 5 на сто от ефирното време е останало за всички останали партии, участващи в парламентарните избори.

Представители на Кремъл често посочват големия брой независими местни вестници и достъпа до интернет като доказателство, че медиите в Русия са независими и плуралистични.

Според някои анализатори обаче мнозинството от населението няма достъп до интернет и се информира единствено от държавните телевизионни канали. Това бе потвърдено и от независимия руски социологически център "Левада", според който почти 80 на сто от руснаците получават информация само от двете основни телевизии.

За да е сигурно, че избирателите няма да пропуснат да видят предизборните послания на Путин, "Единна Русия" постави множество билбордове в цялата страна. Един от най-често срещаните в столицата билбордове гласи: "Москва гласува за Путин". Друг пък, подражаващ на лозунгите от времето на СССР, целящи да вдъхновят народните маси да изпълнят дълга си като гласуват, носи посланието "Планът на Путин - победа за Русия".

За да внуши, че Путин е избавил Русия след кризите от 90-те години на миналия век, Кремъл разчиташе на похвати, характерни за предизборните кампании в САЩ. Миналата седмица президентът произнесе реч на митинг, наподобяващ митингите в центъра на Ню Йорк. Докато се разхождаше по трибуната, той се здрависваше с привържениците си, точно както правят и кандидат-президентите в САЩ.

В същото време партията пусна стилни телевизионни реклами, пред които рекламите на опозицията изглеждат като творения на гимназисти. Рекламите често се позовават на руския патриотизъм, умело внушавайки огромната разлика между сегашния успех на страната (дължащ се на високите цени на петрола) и проблемите в годините след рухването на СССР, белязани от икономически колапс, престъпност и политически хаос.

Освен тази пропаганда "Единна Русия" използва и други похвати, за да си осигури внушителна изборна победа. Два митинга на опозицията, протестираща срещу неравнопоставеността на партиите, бяха разгонени от милицията. Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, лидер на опозиционното движение "Другата Русия" и вероятен кандидат-президент, бе осъден на пет дни затвор за организиране на едната от демонстрациите. Борис Немцов, кандидат-президент и бивш вицепремиер, също бе задържан, както и десетки други продемократично настроени активисти.

Неотдавна прокурори конфискуваха над 15 милиона бюлетини, календари и брошури на либералната опозиционна партия Съюз на десните сили. Председателят на формацията Никита Белих заяви, че не може да си спомни кога за последен път партията е била представена в положителна светлина по новините на основните телевизии. По време на протестите миналата седмица Белих също бе задържан за кратко от полицията. Той заяви, че "Единна Русия" използва всички налични й механизми, за да не позволи на други партии да се изяват в политическото пространство.

Кремъл е решен да постигне висока избирателна активност на изборите в неделя. Мнозина руснаци твърдят, че върху тях е оказван натиск да гласуват под бдителните погледи на техните работодатели, ако не искат да загубят работата си, съобщиха световните агенции. Мнозина казват, че са принуждавани да предоставят списъци на своите роднини и приятели, които ще гласуват за "Единна Русия".

Учители заявяват, че им е наредено да си извадят разрешение да гласуват извън своя избирателен район, за да гласуват след това в училищата, в които преподават, под наблюдението на директорите. Подобни твърдения идват и от страна на лекари и работници в заводи и магазини в цялата страна. Стотици хора са се обадили на горещата телефонна линия за изборни злоупотреби, съобщи уебсайтът на Централната избирателна комисия. Оплаквания са подавани и от пациенти в болници, които твърдят, че са били заплашвани с предсрочно изписване, ако не представят разрешения за гласуване извън избирателните им райони. Неправителствени организации и опозиционни партии също съобщиха, че са получили многобройни оплаквания.

Наскоро независимият вестник "Новая газета" писа, че натискът за набиране на повече избиратели започва от най-горните етажи на властта - от 87-те губернатори, повечето от които са членове на "Единна Русия". След това заповедите били предавани на правителствени агенции, големи компании, болници и училища.

Путин обвинява САЩ и Запада, че са убедили международните представители от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да не наблюдават изборите на 2 декември, за да дискредитиратвота. На западните критики, че вотът в неделя е предопределен, той отговори с предупреждението, че Русия няма да позволи да се месят във вътрешните й работи.

Анализаторите отбелязват, че е подкопана легитимността на изборния процес в Русия и че без промени нещата само ще се влошат, когато на 2 март 2008 г. руснаците гласуват за президент. /БТА/