Редица предизвикателства стоят пред новия правосъден министър
Редица предизвикателства стоят пред новия правосъден министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Редица предизвикателства стоят пред новия правосъден министър - разговор в Кой говори 23.11.2011
47361
Редица предизвикателства стоят пред новия правосъден министър - разговор в Кой говори 23.11.2011
  • Редица предизвикателства стоят пред новия правосъден министър - разговор в Кой говори 23.11.2011

На 21 ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че е поканил Диана Ковачева за министър на правосъдието и тя е приела. Досега Ковачева бе изпълнителен директор на асоциацията "Прозрачност без граници". Тя ще поеме поста от Маргарита Попова, която беше избрана за вицепрезидент.

И мястото на правосъдния министър, и моментът са много горещи. Предизвикателствата са много, но Диана Ковачева има образованието и характера, за да отстоява с достатъчно увереност това, което всички си представяме като цел на съдебната реформа в България - установяването на едно истинско върховенство на закона, категорична е Иванка Иванова, директор на Правна програма, Институт „Отворено общество". "Но това е екипна работа. Според нашата конституция министърът на правосъдието председателства заседанията на Висшия съдебен съвет. Предизвикателството е огромно, а ролята на правосъдния министър е само да направлява по някакъв начин дневния ред на заседанията на Висшия съдебен съвет на хартия", допълни Иванова.

Според Мирела Веселинова, главен редактор на списание Правен свят, правосъдният министър трябва е "професионалист, да е с морал и да може да направи добър екип, което, както се оказва, е най-трудно. Министърът на правосъдието е отговорен до голяма степен и за диалога на съдебната власт с изпълнителната - това, което до момента не се случва, то е в скандално състояние. В България съдебната реформа се управлява в ситуация, в която съдебната власт е обявена за необходимия виновник, низвергната е от управляващите, от властите, които правят реформата, и по никакъв начин не се търси диалог с нея. В това отношение съм малко песимист, че може да се случи промяна на тона и на начина, по който се управлява съдебната реформа. Не виждам как тя ще се справи със задачата да формира екип от експерти в министерството, който професионално да работят по реформата". Друг проблем Мирела Веселинова вижда в това, че не са дефинирани механизмите за назначаване на зам.-министрите и на екипите. Тя е убедена, че Висшият съдебен съвет в момента е дискредитиран, всяко негово решение предварително се поставя под съмнение и в такава ситуация е редно да се поиска оставката му.

Иванка Иванова отбеляза, че кандидатурата на Маргарита Попова за вицепрезидент е била известна още през месец август, следователно още тогава е трябвало да се направят постъпки да й се намери заместник. Тя е категорична, че е важно публично да бъдат изговорени условията, при които ще работи новият министър - ще може ли да си сменя зам.-министрите и ще има ли пълна свобода на законодателна инициатива. "В момента най-вероятно ни чака нов закон за съдебната власт и тежка конституционна реформа. Министър-председателят трябва да подкрепи с целия си авторитет необходимостта от реформа в съдебната система и то в посока на отстояване на независимостта на съда и подобряване на ефективността на прокуратурата", допълни Иванка Иванова.

Маргарита Илиева, заместник-председател на Български хелзинкски комитет, вижда в ролята на новия правосъден министър не толкова да се опитва да се сработи с Висшия съдебен съвет, колкото да мобилизира целия си потенциал и този на екипа си ВСС да се разпадне и по някакъв начин да се променят правилата. "Мисля, че този ВСС от гледна точка на персонален състав и правилата, по които действа, е образ на довършения упадък. Отдавна удариха скалното дъно и копаят надолу. Не могат да бъдат реформирани по никакъв начин. Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС, ние също я поискахме", допълни Маргарита Илиева.

Чуйте целия разговор в предаването "Кой говори" в звуковия файл