Приказка за двама силни мъже
Приказка за двама силни мъже / netinfo

Миналата неделя избирателите се разделиха в подкрепата си за двама от най-видните и проблематични авторитарни лидери в света. Руският президент Владимир Путин превърна парламентарните избори в референдум за оставането си във властта и по циничен начин манипулира една внушителна победа, подкопавайки това, което беше останало от независимостта на Държавната дума и руската политика.

Във Венецуела последните и най-скандални претенции за още власт на президента Уго Чавес бяха отхвърлени в избирателните секции, което дава надежда, че за политическия плурализъм там сега има почва.

Печелившият коз на господин Путин в неговите манипулирани парламентарни избори беше, че той донесе на Русия стабилност и уважение в световен мащаб. Огромно количество избиратели - благодарни за изобилието, донесено от продажбите на петрол - приеха това и извърнаха глави, когато той вкарваше опонентите си в затвора и спираше достъпа им до медиите.
Приказка за двама силни мъже
netinfo

Никой не знае какво си е наумил Путин, чийто втори четиригодишен мандат приключва през март. Една от възможностите е той да използва същите мръсни трикове, за да си осигури избирането на слаб президент, при когото да се завърне като министър-председател. Но както Путин много добре знае, властта развращава и дори собственоръчно избран от него наследник може да не бъде толкова послушен, колкото му се иска. Така че Путин може да опита да промени конституцията, за да се кандидатира за трети мандат. Всеки от тези подходи ще нанесе допълнителни удари на изстрадалата руска демокрация.

През осемте години, откакто е президент, Уго Чавес заграби още повече власт, използвайки петролното богатство на страната си, за да си купи народна подкрепа. Но той отиде твърде далеч с настояването си за конституционни реформи, които биха му дали контрол върху почти всяка важна политическа институция, както и възможност да се кандидатира отново за държавен глава.

Приказка за двама силни мъже
netinfo

Господин Чавес все още разполага с голяма власт и ясно показа, че смята неуспеха си за временен. За негова чест той съвсем бързо прие резултатите от гласуването.

Кой би си помислил някога, че Чавес може да изглежда по-привлекателен от Путин, който се ползва с международно уважение като член на групата на водещите промишлено развити страни. САЩ и Европа трябва да дадат на Путин да разбере, че дните му на уважение бързо намаляват.

 

Международната общност ще трябва също да поддържа натиска върху Чавес, който очевидно не е станал внезапно демократ. Поражението на програмата му за реформи показва какво може да се случи, когато една разединена опозиция се обедини и избирателите предпочетат закона пред прищевките на силния на деня. Руските избиратели трябва внимателно да помислят за доброто, което се случи във Венецуела и за ужасно лошото, което стана в собствената им страна. /БТА/