По Коледа в Азия се гощават с кучета, прилепи и барамунди
По Коледа в Азия се гощават с кучета, прилепи и барамунди / netinfo

Тази година хората в редица азиатски страни отбелязват с много настроение християнския празник Коледа. Едно нещо обаче липсва на трапезите - традиционната пуйка. Вместо с нея азиатците се гощават с уникални блюда от кучета, прилепи и риби барамунди, предаде Ройтерс.

Рождество Христово е смятан за чужд, западен празник в много азиатски държави, което не пречи на милиони хора да го отбелязват подобаващо, но по свой начин - с банкети и ястия, за които хората на Запад дори не са чували.

В Индонезия, най-гъстонаселената мюсюлманска държава в света, където освен това има солидна християнска общност, на коледната трапеза се поднасят деликатеси като свинско, накиснато в кръв и ястия от кучешко месо. Индонезийските християни

обикновено организират семейни сбирки в домовете на родителите си след коледната меса. По случай празника те не си разменят подаръци, а го използват като повод за срещи и приятни разговори.

Християните на остров Сулавеси поднасят на коледната трапеза градински плъхове с чили и чесън и прилепи, приготвени в кокосово мляко.

В Япония много хора празнуват с менюто на "Кентъки фрайд чикън". Обичаят датира от 1974 г., когато чуждестранен клиент споменава на мениджъра на едно от заведенията за бързо хранене, че е дошъл да си купи пиле, защото никъде в Япония не могъл да намери пуйка. Думите му вдъхновяват кампания, в резултат на която по Коледа продажбите на "Кентъки фрайд чикън" се увеличават десетократно.

На Филипините, наред с печеното свинско или пуешко месо, върху изобилната коледна трапеза присъства и китайска сладка шунка. Жителите на Филипините се гордеят с най-дългите коледни празници в света, подготовката за които започва още през септември.

В Китай - страна, в която официално властват комунизмът и атеизмът, Коледа е нормален работен ден. Това не пречи на големите ресторанти в Пекин и Шанхай да организират пищни обеди и вечери. Редица по-малки заведения също са обхванати от духа на коледните празници - хората от персонала са с шапки на Дядо Коледа, а прозорците са с позлатена украса, нещо немислимо във времето на Мао Цзедун.

В Австралия, където Коледа се пада в разгара на летния сезон, никой не си представя коледна трапеза с печена пуйка и пудинг. Вместо това австралийците се гощават с морски дарове и салати, както и с барбекю от риба барамунди.

Ако след подобни кулинарни угощения на хората им е останало още малко място за десерт, те опитват предлаганите в различните азиатски региони коледни сладкиши - от филипинската "бибинка" - оризова торта с много яйца, сирене и кокосови орехи - до тортата с ориз и плодове, поднасяна в Бангладеш.

В Япония на Коледа много семейства се черпят с пандишпанова торта с ягоди и бита сметана. Колкото и вкусно да звучи, терминът "Коледна торта" дълго време се е отнасял за неомъжените жени над 25 години, които след тази възраст вече не са толкова хубави, както не е и сладкишът след 25 декември. (БTA)