Очерк за един министър
Очерк за един министър / снимки: Sofia Photo Agency
Очерк за един министър
61612
Очерк за един министър
Очерк за един министър
  • Очерк за един министър
  • Очерк за един министър

Още от първите месеци на кабинета, искането за оставка на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков се чуваше от различни страни. В крайна сметка то се случи няколко месеца преди края на мандата на кабинета „Борисов" и ден след най-масовите протести в България от години насам.

За близо четирите си години във финансовото министерство Дянков успя да обтегне отношенията си с представители в различни обществени сфери, включително със свои колеги министри и с президента Георги Първанов. В същото време като безспорен успех на Дянков се приема опазването на финансовата стабилност - нещо, което се признава и от опозицията, и от европейските лидери или поне се признаваше преди фискалният резерв да падне под критичната граница от 4.5 млрд. лева.

По време на управлението на Дянков спорни се оказаха много идеи - от инвестирането на парите от Сребърния фонд, през диференцираната минимална работна заплата по градове или преместването на институциите. Възможностите за промяна на ДДС-ставката, които се сменяха като курса на долара, също ще останат сред примерите, на които вероятно след време ще се смеем, но докато ги коментирахме сериозно, влияеха негативно върху средата.

Още с встъпването в длъжност на Симеон Дянков стана ясно, че на експерта от Световната банка му е трудно да се ориентира в българската обстановка, а повечето хора подминаваха с усмивка факта, че някои думички на български му се губеха, а и гафовете в медиите не закъсняха.

Първият: Дянков не бе разбрал, че трябва да дойде на първото си интервю в предаването „Седмицата" на Дарик на живо и се наложи това да стане с включване по телефона от гръцки плаж. „В момента България се нуждае от голяма промяна - и политическа, и от гледна точка на икономика и финанси и аз смятам, че промяната в икономиката и финансите може да дойде и от хора като мен и затова реших да помогна", каза тогава Дянков. На въпрос какво ще направи, той отговори: „Трябва в първите два или три месеца да се направят много бързо мерки, за да се спре спадът в икономиката и увеличаването на безработицата".

И въпреки реформаторския дух дупката в държавната хазна накара Дянков да напише уж консервативен Бюджет 2010. Емблематична остана метафората, че той е „малка, постна пица". „Няма много украски. Постна е, защото хем е малка, хем нямаме много пари за украски, но по нея има. И което е най-важно за моите колеги: в точния размер е. Те ще ядат парчетата си в точния размер, който е залегнал в бюджета".

Ето защо журналистът от Дарик Кирил Вълчев покани Дянков, но не в студиото на Дарик, а на парче постна пица, за да поговорят за бюджета и предстоящите мерки за попълване на дупката в хазната в интервю за списание „Правен свят". На въпрос на Вълчев за увеличаване на прага за самоосигуряващите се и ефектите от това, като посочи, че той самият се самоосигурява при максимума, Дянков стигна до заключението, че се крият доходи и дори се обърна към журналиста с думите: „За вас конкретно знаем, че криете доходи!". След това Дянков каза, че интервюто не му харесва и си тръгна. Последва извинение от страна на Дянков и обяснението: „Поводът за идването ми в Дарик радио е да се извиня на журналиста, изпуснах си нервите вчера. Може би понеже е бюджетно време и няма достатъчно пари, за да удовлетворим всички желания и моля извинението ми да бъде прието".

Вероятно бюджетното време накара Дянков да изпусне нервите си още веднъж. Това му донесе размяна на остри реплики с президента с мандат 2002-2012 Георги Първанов, който поиска повече пари за учените от БАН. „Президентът, като говори за наука, той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука. БАН са феодални старци, които стоят там, събират някакви заплати", каза тогава Дянков. Сега именно учен от БАН е министър на образованието.

В телевизионно шоу през 2010 година финансовият министър демонстрира чувството си за хумор. На констатация на водещите, че през октомври 2009 година Дянков е вкарал Първанов измежду най-богатите хора и е казал, че Първанов е млад милиардер, той отговори, че не си спомня да е правил това изказване и бе категоричен, че то не е негово. На въпрос дали Първанов е млад милиардер, Дянков каза: „Не е млад определено".

Тази шега обаче прати Дянков в президентството, за да се извини на държавния глава, който пък от своя страна бе поискал оставката му. И с този летящ старт в управлението си като финансов министър Дянков влезе в не един и два конфликта.

Но пък финансовият министър се водеше от един-единствен принцип - че България трябва да запази финансовата си стабилност и „всяко време е добро време за правене на реформи". „И когато има пари е хубаво да се правят реформи, и особено когато няма достатъчно пари е още по-добро време да се правят реформи. Латиноамериканците имат една поговорка, че като идва отливът в морето, се вижда кой плува без гащи", каза Дянков.

Заради опазването на финансовата стабилност Дянков често влизаше в препирни със своите колеги. Може би най-явният конфликт бе със земеделския министър Мирослав Найденов, а именно отказът на Дянков да плати тази година субсидиите на земеделците в срок заради стабилността на резерва, стана причина за уволнението му. „Министерството на финансите никога не е обещавало, че ще се изплатят през януари. То и не е отговорно такова нещо да се обясни", каза Дянков в началото на февруари в НС.

Конфликтът с Найденов обаче не бе от вчера. Преди време в телевизионно интервю Дянков почти уволни колегата си. Той обясни, че не е негова работа да сменя Найденов, но вмъкна, че е имало друг министър, който „се е опитвал да избяга по тъч линията с коментари, че не е сега време да се реформира и вече не е министър".

А дързостта на Дянков да коментира министър от кабинета провокира премиера: „Истински се надявам да ме подвеждате, да не е казвал такава глупост. Защото Найденов ще си отиде след него, ако е казал подобно нещо".

Противоречиви изказвания си чуваха от Дянков и социалния министър Тотю Младенов. Именно с увеличението на пенсионната възраст и отказа да се увеличат майчинските Дянков си навлече гнева и на млади, и на стари.

Не можем да пропуснем и изказванията и ходовете на Дянков по отношение на банковия сектор, например чрез обвързването на лихвените равнища при кредитите с пазарен индекс и чрез въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити. Данъкът бе въведен въпреки скептицизма на БНБ. Управителят Иван Искров коментира в "Годината" на Дарик, че кредитите са поевтинели през цялата 2012 година и това не е нямало да се случи, ако държавата се е била намесила да регулира с „бутонките напред".

Пенсионерите не получиха в края на миналата година и коледни добавки. Причината според Дянков бяха невъзстановените пари от Брюксел - твърдение, което ЕК категорично опроверга. Дянков обаче твърдеше, че коментарите му са правилни, а чиновниците от време на време грешат „и европейски чиновници грешат".

Финансовото министерство отказа достъп до информация пред Дарик както за състоянието на резерва през януари, така и за цената на референдума и необяснимото й завишаване. Получихме отказ за достъп до информация и за бонусите във финансовото министерство.

Разбира се, не бива да забравяме успеха на Дянков и цялото правителство - че запазиха финансовата стабилност на страната ни и получихме потупване по рамото за добрия си кредитен рейтинг. Остава обаче въпросът жертвана ли бе микроикономиката на страната ни за сметка на финансовата стабилност.

 

Очерк за един министър
netinfo

 

За част от най-емблематичните моменти от управлението на Симеон Дянков чуйте в репортажа.