Обрат по казуса Мирослава - чакано самопризнание или задкулисни договорки
Обрат по казуса Мирослава - чакано самопризнание или задкулисни договорки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обрат по казуса Мирослава - чакано самопризнание или задкулисни договорки
64603
Обрат по казуса Мирослава - чакано самопризнание или задкулисни договорки
  • Обрат по казуса Мирослава - чакано самопризнание или задкулисни договорки

Едно от най-шумно коментираните убийства е на път да се потули. Повече от година и половина след мистериозното изчезване на 17-годишната Мирослава, днес единственият обвиняем за убийството й неочаквано, дори за адвокатите си, призна, че е виновен и се съгласи с всички доказателства на прокуратурата. Доволни от развоя на процеса няма. Съдебните защитниците на Любенов предполагат, че върху него е оказан натиск; роднините на убитото момиче също подозират задкулисни договорки. В крайна сметка един от най-коментираните съдебни процеси може да приключи до дни с осъдителна присъда без на практика да е сигурно кой е убиецът на Мирослава...

Едно от най-шумно коментираните убийства е на път да се потули. Повече от година и половина след мистериозното изчезване на 17-годишната Мирослава, днес единственият обвиняем за убийството й неочаквано, дори за адвокатите си, призна, че е виновен и се съгласи с всички доказателства на прокуратурата. Доволни от развоя на процеса няма. Съдебните защитниците на Любенов предполагат, че върху него е оказан натиск. Роднините на убитото момиче също подозират задкулисни договорки. В крайна сметка един от най-коментираните съдебни процеси може да приключи до дни с осъдителна присъда без на практика да е сигурно кой е убиецът на Мирослава.

Отклонени въпроси, изкривени и неясни тези и месеци без отговори. Така започна случаят „Мирослава". Убийството на едно дете, което до ноември 2011 г. вероятно е водело живот, не по-различен от този на всяко едно българско момиче. След като широко критикуваното разследване на убийството в крайна сметка приключи, а обвинителният акт, изцяло основаващ се на показанията на един самоубил се свидетел, влезе в съда, дойде ред процесът да започне. Шокиращо за всички обаче единственият обвинен за убийството на девойката рязко смени позицията си и призна вината си напълно. От своя страна прокуратурата не поиска очаквания доживотен затвор за Любенов и наказанието беше „свито" на 25 години. В съдебната зала адвокатите на Марио Любенов до последно са се опитвали да го разубедят в решението му, заяви за "Дарик" адвокат Диана Ангелова:

„Един човек, за когото няма доказателства за участие и който наистина нищо не е извършил да отиде и да направи тези признания. Същност аз не знам в тези няколко дни кой точно му е повлиял, по какви причини, дали не е бил тормозен, заплашван и т.н., за да стигне до нещо, което през цялото време на разследването не е стояло на дневен ред".

Вие, когато днес застанахте в съдебната зала до Марио Любенов пред съдебния състав, знаехте ли какво се готви да направи той?

Знаех и се опитвах, дори и при изслушването на обвинителния акт, да му посочвам аргументи за това, но той си е взел това решение и аз съм длъжна да се съобразя с неговото решение.

През това време той къде беше? Дните преди процеса.

В затвора в Бобов дол.

Чувахте ли се с него? Знаехте ли как е той?

Не, не можеш да се чуваш. Нищо. Нямаме контакт с него. Много трудни бяха контактите, както казахме, и през цялото време по указания на наблюдаващия прокурор нямахме свиждане, за да обсъждаме нещата. Марио е бил извеждан многократно от служители на ГДБОП, без той да ни каже. Аз това го открих едва като чета материалите по делото и ги съпоставям. Теоретично всичко е възможно. Ако имах обяснение, сигурно щях да го дам. Аз нямам обяснение. Или със състоянието му, или с въздействие върху него - не знам. Не е споделил, освен такива причини, че не вярва на тази система и че така или иначе няма физически и психически сили, както каза и пред съда, да издържи един дълъг и труден процес.

Той отричаше категорично, че е участвал в подготвянето на подобно престъпление?

Да. Той продължава да го казва, че е така, но закона е дал тази възможност да признаеш фактите и обстоятелствата, и той го направи. Реши, че това е по-благоприятното.

По-благоприятно за него, тъй като по закон съдът е длъжен да намали наказанието му с 1/3, нали така?

Даже не знам кой му го е обяснил като текст в закона, тъй като аз не съм му я разяснявала.

С признаването на вината си Марио Любенов поставя казуса "Мирослава" на едно друго ниво. Въпросите около разтърстващото убийство не само, че не намериха отговори, но и се увеличиха главоломно. Според адвокатката на Заека едно разгръщане на процеса неминуемо е щяло да доведе до „изплуването" на множество прикрити факти и обстоятелства по делото.

Днес трябваше да има разпити на свидетели. Може ли да кажете нещо повече?

Ние се бяхме подготвили. Носехме всички материали за разпит на свидетели. Аз до последно мислех, че това е просто под някакво въздействие и ще мога като адвокат да го възпра.

Смятате ли, че ако днешното заседание се беше развило по очаквания от вас начин, пред съда щяха да излязат факти, които да подкрепят досегашната теза, която защитаваше и Марио, и Вие, че той не познава Мирослава и не е участвал в подготвянето на престъпление?

Искрено се надявах точно на това - да излязат факти и обстоятелства, които не са изяснени по процеса, защото има много неизяснени обстоятелства. Кой е искал да прикрие всичко това и кого е устройвало да скрие и прикрие това убийство - тези въпроси останаха неизяснени.

В тази връзка как ще коментирате думите на бившия вътрешен министър, който днес непосредствено, след като стана ясно развоя на заседанието, той излезе с изявление, в което благодари на усилията на служителите на ГДБОП и на работата на полицията в целия този случай, тъй като те са допринесли за развоя?

Ако някой е допринесъл нещо, поне като човек, който познава изцяло делото, искам да кажа, че органите на полицията и на ГДБОП, както и на прокуратурата, не са допринесли нищо. Допринесли са близките на пострадалата, пострадалите от убийството на Мирослава, родители и сестра. А това, че са изразявали благодарност, те изразяваха благодарности и към кучето, което я е открило.

Задкулисните договорки са очевидни, а истината за убийството на Мирослава никога няма да излезе на яве. Това заяви след днешното първо заседание майката на убитото момиче Емилия.

Доволни ли сте от това, което се случи?

Не, защото се получи обрат. Бяха призовани доста хора като свидетели, за да се разпитат, можеха да излязат и още хора, като виновни, но Марио пожела съкратена процедура, призна си за всичко, че е виновен.

В крайна сметка вие почти през цялото време, докато течеше разследването, много пъти сте коментирали, че има много замесени хора в това.

Може би някой му е платил. Признава се за виновен, ще му дадат някаква минимална присъда, след това ще излезе и ще си живее животеца.

След 25 години в затвора.

Е, и да не са 25, това не може да се каже. Ние искахме доживотна присъда с нашите адвокати, докато прокуратурата каза 25 години. Съдията какво ще каже, това е вече съвсем друго. При една доживотна присъда няма начина да не си каже каква точно е историята.

А Вие смятате ли, че има такива хора, които могат да му окажат на него натиск, след като е в ареста?

Аз не съм видяла арестант с джиесем, с климатик... Такъв арестант и аз искам да съм.

В такива условия ли е прекарал той времето в ареста?

Да. Година и половина е точно в такива условия.

От къде знаете?

Познаваме се в Перник, полицията...

Защо мислите, че тези хора си причиняват това, след като ако наистина е вярно това, че има и други замесени?

За мен е може би заради пари.

Смятате, че са му предложили?

Да. Може би някой му е предложил пари да прикрие някого. Един ден излиза, както окръжният прокурор го прочете, дават му еди каква си сума, излиза след това и си е подсигурил живота чак до старини.

Вие днес, като го видяхте Марио, какво си помислихте? Искахте ли да му кажете нещо? Успяхте ли нещо да му кажете?

Не. Какво да му кажа. Няма какво. Той сам си каза, че е съгласен с всичко по делото. След като е съгласен с всичко, а неговите адвокати след това казват, че не са съгласни. Коя е истината?! Според мен истина няма. Той признава нещо. Неговите адвокати казват, че не са съгласни. Добре, след като признава, значи и самите адвокати трябва да са съгласни.

Вие какво обезщетение ще получите, ако това бъде прието?

От къде да му го вземем това обезщетение. На негово име не се води нищо. Когато излезе да работи, да му се слагат запори на заплати и неговите наследници да си плащат и така... Това няма да сме живи, за да го видим, така че не сме за парите.

Както защитниците на Марио, така и близките на зверски убитата Мирослава смятат, че процесът никога няма да се изясни напълно. Пари или засегнати чужди интереси стоят в основата на поредното шумно обсъждано престъпление? Това е само един от въпросите, който е все по-вероятно да остане без отговор.