Многонационалната коалиция в Афганистан се пропуква
Многонационалната коалиция в Афганистан се пропуква / netinfo

Многонационалната коалиция, създадена за стабилизиране на Афганистан след прогонването на талибаните от американските сили през 2001 г., се пропуква, тъй като страните, сражаващи се в размирната южна част на страната, критикуват липсата на военна подкрепа от други съюзнички в НАТО, твърдят експерти по отбраната.

Великобритания, Канада и Холандия са изправени пред изключително важни решения за това дали да подновят ангажимента си във все по-размирния район, където холандският контингент е поел командването на силите на Алианса, сражаващи се с възвърналите силите си талибани и отряди на Ал Кайда.

Разискванията в Европа стават все по-интензивни в момент, когато суматохата в японската Либерално-демократическа партия, предизвикана от оставката на премиера Шиндзо Абе, заплашва да попречи, а вероятно и да сложи край на продължаващата вече шест години японска мисия в подкрепа на операцията в Афганистан. Токио трябва да получи одобрението на парламента за удължаване на мисията след 1 ноември тази година.

"Холандското правителство е изправено пред много трудно решение за това дали да препоръча удължаване на мисията на войските си или да я прекрати в предвидения срок", заяви Сико ван дер Меер, експерт по сигурността в Холандския институт за международни отношения. "Страните, склонни да изпратят войски на юг, сега са твърде малко. Германия твърди, че е готова да изпрати войски, но не в този опасен район". Холандците са поели ангажимент да поддържат контингент от 2000 войници в Афганистан до 2008 г.

В четвъртък генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер помоли Германия да изпрати част от своите 3200 войници, разположени в Северен Афганистан, в южната част на страната. Управляващата коалиция на канцлерката Ангела Меркел обаче отхвърли молбата с мотива, че задълженията на германските войници и сега са значителни.

Германският контингент е базиран в сравнително мирната провинция Кундуз и мисията им е строго ограничена, посочва БТА. Миналата седмица германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг предложи германските войници да помагат за обучаване на афганистанската армия на юг, което доведе до ожесточен дебат, след като някои фракции от коалицията се противопоставиха на изпращането на войници на юг, а опозиционни партии призоваха за изтегляне на целия германски контингент.

Холандското правителство отложи за тази есен парламентарните дискусии за мисията на страната в Афганистан, тъй като този въпрос се превърна в особено чувствителна в политическото пространство тема. "Това се превръща в много сложен проблем", заяви Ван дер Меер. "Първоначално холандските войници бяха изпратени в Афганистан, за да подкрепят усилията за възстановяване и стабилизиране на страната. Впоследствие обаче участието в тежки сражения стана част от тяхната мисия, каквато всъщност не беше първоначалната цел на ръководената от НАТО коалиция. НАТО трябва да има стабилизираща роля."

Холандското правителство и НАТО също така са загрижени, че дори ако холандците решат да останат на юг, но намалят състава на войските си, алиансът ще е принуден да търси друга страна, готова да поеме командването. Канадският генерал Реймон Ено, който оглавява военния комитет на НАТО, търси страна, която да поеме командването от холандците.

По време на визита си в Австралия тази седмица Ено попита австралийския министър на отбраната Брендън Нелсън дали неговото правителство, което е верен поддръжник на ръководената от САЩ война срещу терора, ще се нагърби със задачата. Нелсън отговори отрицателно.

"Ясно ми бе показано, че Австралия предпочита друга страна да поеме командването и по-специално членка на НАТО, за да може да продължи дейността си в Афганистан", заяви Ено. Австралия има 1000 войници в Афганистан, повече от всяка друга страна, нечленуваща в НАТО.

Канадското консервативно правителство на малцинството трябва да реши през следващите седмици дали да запази мисията си в Афганистан като част от правителствената програма. Нейните 2500 войници трябва да останат в страната до 2009 г.

Канадският посланик в Германия Пол Дюбоа наскоро заяви, че 30 000-те войници на НАТО, повечето от които не участват в операции на юг, и 10-те хиляди американски войници са твърде недостатъчни. "Естествено бихме приветствали решение от страна на Германия или други държави да изпратят повече войници".

Великобритания, която съкращава контингента си в Ирак, почти удвои силите си в Афганистан от 3300 на 5800 войници. Премиерът Гордън Браун публично изказа подкрепа за създаване на много по-силно британско присъствие в страната - но при условие за по-голяма подкрепа от страна на НАТО. Според анализатори обаче такава подкрепа е малко вероятна.

"Винаги е имало недостиг на войници и военно оборудване на НАТО", заяви Клара О'Донъл, експерт по отбраната в Центъра за европейска реформа в Лондон. "Сега заради дебата за бъдещето на холандската и на канадската мисия и всички ограничения, налагани на войниците от други страни, по всяка вероятност ще има по-малко войници."

Южнокорейското правителство миналия месец обяви, че ще изтегли своите 200 войници, подпомагащи американските сили в Афганистан, след като 23 южнокорейски евангелисти бяха взети за заложници от талибаните. В Италия правителството на Романо Проди едва оцеля след вот на недоверие, когато опозицията настоя страната да изтегли всичките си войници от Афганистан. Проди обаче оцеля след вота и войниците все още са там.

Останалите големи европейски страни, включително Италия и Испания, не са съгласни да изпратят войниците си на юг с мотива, че възложените им задачи не позволяват това. Яп де Хоп Схефер заяви, че не очаква "нещата да се променят скоро".

"Но ако Афганистан е най-важната мисия на НАТО, страните трябва да изпълнят това, което са обещали", заяви той.