Лимитът при възможностите за събиране на разузнавателна информация
Лимитът при възможностите за събиране на разузнавателна информация / снимки: Reuters

"Нищо разбито освен сърцето ми", гласи текстът в графата "Тема" в електронното съобщение, изпратено в понеделник вечерта до приятели от един от участниците в Бостънския маратон. И всеки американец сподели част от тази травма, след като класически спортен ритуал бе превърнат в сцена на осакатяване.

Докато вчера ФБР и бостънската полиция събираха улики, се оформи следната предварителна картина: Двете бомби са били елементарни "импровизирани взривни устройства" (ИВУ), поставени на земята и активирани от разстояние чрез мобилен телефон или друго електронно устройство. Бомбите са били снабдени с метални предмети като пирони и сачми подобно на ИВУ, които са толкова смъртоносни на чуждестранни бойни полета.

Понеже бомбите са били на земята, те са нанесли максимални поражения по краката на хората - жестока ирония за финалната линия на най-важното състезание за бегачи на дълги разстояния в САЩ. Бомбите не са били сложни или направени от експлозиви с голяма мощност. Те са били прости и лесни за приготвяне.

Федералното разузнаване не беше в течение на никаква заплаха за Бостън или маратона преди проявата, а и непосредствено след атаката никой не говореше за тероризъм. Не е изключено да е замесена Ал Каида, но нападението в Бостън не прилича на нищо от това, което в миналото са правили тази основна групировка и нейните филиали.

На този етап служителите могат само да предполагат кои са извършителите. Но по първоначални данни изглежда, че това е по-скоро дело на едно лице или малка група, отколкото на голяма терористична мрежа. Ако е част от по-голям терористичен заговор, тогава това е нов и по-жесток подход. Терористичните нападения, които пасват на този модел, са бомбеният атентат в Оклахома сити през 1995 г., атентатът с тръба бомба на олимпиадата в Атланта през 1996 г. и атентатът с тръба бомба от 2011 г. в Спокейн, щата Вашингтон. Във всеки от тези случаи главните извършители бяха "вълци единаци".

Лимитът при възможностите за събиране на разузнавателна информация
netinfo
Служителите се съсредоточават върху основните неща. Те изследват данните от съоръженията за наблюдение в района около улица "Бойлстън", събрани преди и след експлозиите, както и уликите от местопрестъплението. Разузнавателните агенции се вслушват в докладите на всяка своя мрежа в чужбина, а ФБР прави същото в страната. Както на 11 септември, най-ефективната сила за борба с тероризма е обществеността. Официалните лица твърдят, че най-важната поука е в следното: Ако видиш нещо, кажи нещо. Бдителността на обществото ще бъде най-ефективната отбрана срещу жестоки атаки, което са лесни за организиране и трудни за разкриване.

"Нападението в Бостън е поредното сурово напомняне, че тероризмът може да бъде внезапен, проникващ и произволен", казва Ханк Кръмптън, бивш старши експерт в ЦРУ по борба с тероризма и автор на студията "Изкуството на разузнаването". Сложната контратерористична система, която САЩ развиват от 2001 г., ще бъда от полза, но само до една точка. Системи за наблюдение бяха разположени навсякъде из Бостън за маратона и главно около финалната линия и всеки служител на правоохранителните органи бе на работа. Но това не попречи на бомбите. Успокоителен е фактът, че всичките тези камери и други устройства за наблюдение, както и анализиращите системи за интерпретиране на суровите данни ще помогнат за разкриването на следи. Но бомбените атентати в Бостън показват, че технологията за наблюдение не е панацея.

Атаката в Бостън показва и граничните възможности при събирането на разузнавателна информация в страната и в чужбина. Терористите стават все по-ловки в уменията си да не бъдат разкрити. Те спазват по-строга дисциплина при опазването от проследяване на своите комуникации, което демонстрира Осама бин Ладен по време на укриването си в продължение на години в пакистански град с военен гарнизон. Те са се научили как да се предпазват от камерите за наблюдение чрез лека дегизировка. Т.нар. хюминт (humint - от human intelligence) - жаргонен термин, който означава събиране на разузнавателна информация от реални хора, си остава най-трудната задача. Да се надзърне в умовете на зложелателите беше трудно с организация със стотици членове като Ал Каида. Ще бъде още по-трудно с малки децентрализирани групи или отделни лица.

В продължение на едно десетилетие САЩ усвояваха урока, че най-дестабилизиращата последица от 11 септември не са самите терористични актове, а начинът, по който страната реагира. Америка бе извадена от равновесие - скъпите войни в Ирак и Афганистан подкопаха духа на обществото, без да има видими ползи. След антитерористичния щурм сякаш се възцари някакво спокойствие, докато не дойде атаката в Бостън.

Лимитът при възможностите за събиране на разузнавателна информация
netinfo

Навярно най-поразяващото нещо в понеделник бе това колко добре реагираха на бедствието хората и местните правоохранителни органи. Бяха подготвени добри кризисни планове, като полицаите и първите доброволци ги следваха. Отделните граждани бяха спокойни и храбри и се грижеха един за друг. Тероризмът е част от съвременния живот, но той не постигна никакви победи в понеделник в Бостън.(БТА)