Кой какво проспа в Москва?
Кой какво проспа в Москва? / снимки: Reuters

Ден след самоубийствения атентат на московското летище „Домодедово” президентът Медведев поиска да бъде потърсена персонална отговорност от служителите и ръководството на летището. Те ли са сега изкупителната жертва?

Червени карамфили са поставени край загражденията на мястото на атентата. В стените, тавана и подпорните колони на чакалнята, където в понеделник атентатор-самоубиец се взриви, зеят дълбоки дупки. На пода все още личат следи от кръв. Владимир Маркин е част от екипа-следователи, който продължава да събира улики на мястото на атентата: „Събрали сме много предмети, части от тела и друг материал, който ще бъде подробно изследван. Чакаме експертизите. Следователи разговарят с тези от ранените, чието състояние им позволява да бъдат разпитани”.

Съчувствие за потърпевшите, гняв за службите

Вчера руската телевизия показа за първи път кадри от една от охранителните камери. На тях е запечатан моментът на избухването на бомбата. Вече са идентифицирани 35-те жертви на атентата. Сред тях е и загиналият германски гражданин, служител на фирма в Ремшайд. В болниците лекари продължават да се борят за живота на тежко ранените. Президентът Дмитрий Медведев вчера бе на посещение при тях.

В същото време шефът на Кремъл нападна ръководителите на Федералната служба за безопасност (ФСБ) заради пропуски в мерките за сигурност на летище „Домодедово”: „Данните, с които разполагаме, сочат, че на летището е царяла пълна анархия - всеки е могъл да влиза и излиза когато и както му скимне. Само на някои места са били в действие мерки, ограничаващи движението на хората. На никакъв контрол не са подлежали посрещачите на пристигащите пътници”.

Заместник-главният редактор на вестник „Новая газета” Сергей Соколов отива още по-далеч в критиките си към тайните служби: „Човек остава с впечатлението, че сътрудниците на ФСБ изобщо на контролират ситуацията. Те дори не успяват да анализират правилно информациите, които получават”, казва Соколов, визирайки слуховете, че ФСБ е била предупредена за подготвянето на атентат.

Кой какво проспа в Москва?
netinfo


Медведев: Терористите ще бъдат унищожавани безмилостно

Същевременно президентът Медведев настоява да бъдат уволнени служителите, които са отговаряли за контрола на летището. Последици ще има и за ръководството на летището. Дмитрий Медведев: „За съжаление винаги така се случва - след инциденти биват мобилизирани всички сили, ставаме по-бдителни. След време обаче контролът отслабва, появяват се пробойни в сигурността. И точно от това се възползват терористите”.

Подбудителите на терористични нападения ще бъдат преследвани много решително, заяви войнствено Медведев, добавяйки, че те ще бъдат унищожавани безмилостно. Досега няма официална информация от руските власти за възможните мотиви за нападението, нито е установена самоличността на нападателя-самоубиец. Според властите взривът е бил толкова силен, че от атентатора не е останало почти нищо. Затова самоличността му може да бъде установена само с помощта на ДНК-анализ.