Кой е новият адрес за Блеър след „Даунинг Стрийт” 10?
Кой е новият адрес за Блеър след „Даунинг Стрийт” 10? / netinfo

След 10 години вярна служба, Тони Блеър е безработен

Точно преди една година Тони Блеър беше на гости на Арнолд Шварценегер в Калифорния. Едно цветущо изказване на холивудската звезда, участвала в първите три серии на Терминатор, остана незабелязано тогава: „Мисля, че Тони ще получи всяка работа, която пожелае. Той постигна толкова успехи в родината си, както и в Европа. Светът го познава като отличен лидер. Може би ще стане шеф на ООН, може би нещо, което е позиция по-нагоре. Но кой ли знае какво е това, при положение че в момента е премиер на Великобритания. Със сигурност обаче, ако иска работа в Холивуд, мога да му гарантирам участие в Терминатор 4.”

С типичната си широка усмивка, Тони дружелюбно отговори: „Това е най-добрата оферта, която съм получавал. За жалост, тя е и единствената.”

Година по-късно, офертите не са много повече. Което е странно. Един от най-успешните премиери в историята на Великобритания, очевидно има проблем с намирането на интересно и доходоносно занимание след „Даунинг Стрийт” 10.

Миналата седмица Блеър прие последния си официален гост и това беше именно Шварценегер. Въпреки, че официално обявената нишка на разговорите беше с зелено-екологичен оттенък, всички репортери се интересуваха само от едно – какво точно ще прави Блеър след напускането си. „Не знам”, отвръщаше усмихнато Тони: „Все пак още не съм напуснал поста си, нали?”

Попитан каква е най-добрата работа за Блеър в момента, Шварценегер отговори, че би се радвал да го види като пратеник на ООН в Близкия Изток. И нищо повече.

Разбира се, ако трябва да бъдем максимално точни, Блеър съвсем не напуска „Даунинг Стрийт” по собствено желание. Необходимостта да си починеш след десет години е разбираема, но никой британски министър-председател не си е тръгвал сам от поста, заради отчаяна нужда от почивка. Винаги са били замесени гласове на избиратели, вътрешни противоречия в партията, съвети на личния лекар, семейни неразбории с любимата.

Впрочем, единствените здравословни проблеми на Блеър бяха свързани със сърцето му преди около две години. Сега, навършил 54, Тони Блеър е в разцвета на силите си, изглежда в добра кондиция, но именно тук идва загадката. Да започнеш нов живот на 54 г., при положение, че успешните ти предшественици са правили това към 80-те, съвсем не е лека задача. Чърчил написа някой друг мемоар, спечели достатъчно пари и спокойно умря. Но какво да правиш, когато си едва на 54?

Белър е до болка амбициозен, поради което не е изненада, че тъкмо изплувал на сушата на спокойствието, реши бързо да се върне към дълбоките води. Квартетът (ООН, ЕС, САЩ и Русия) от международни посредници за уреждане на сложната ситуация в Близкия изток със сигурност се нуждае от предводител и неуморен пътуващ пратеник, но точно това ли ще бъде първата работа на Блеър след напускането на поста министър-председател?

Кой е новият адрес за Блеър след Даунинг Стрийт 10?
netinfo
Може и да е това, но има няколко задължителни стъпки, през които Тони със сигурност ще премине, потупван от време на време приятелски по рамото от Бил Клинтън.

На първо място, задължителната автобиография е сигурен източник за бърза капитализация на водените през последните 10 години дневници. Малката подробност, че Блеър не води дневници, тук се пропуска. Прес-секретарите му имат достатъчно.

Издаването на книга носи сериозна печалба. Все пак да не забравяме, че официалното съобщение гласеше „Блеър напусна „Даунинг Стрийт” за новото си жилище на Къноут Скуер”. Заемът за къщата там е доста голям, а той изисква месечни вноски.

Моделът „бърза автобиография, бързи пари” е изпитан и доказан от Клинтън, печели се добре и най-вече дългосрочно, колкото и невероятно да звучи. Вярно, книгата се отпечатва веднъж, продава се и толкова. Не забравяйте обаче, че после идват покани за лекции, речи и т.н. Президент Клинтън спечели около 40 млн. долара само от заплащане на речи за последните 6 години. От една лекция се печели до 100 хиляди долара, което би погасило бързо заемите на семейство Блеър и би подсигурило добър живот на Чери.

Междувременно британската преса услужливо организира онлайн-залагания за евентуалното заглавие на бъдещите мемоари на Тони – „С мои собствени думи”, „The Blair Rich Project”, „Един път, два пъти, три пъти лидер” и какво ли още не.

Списание „Икономист” коментира, че издаването на мемоари, докато собствената му партия все още е на власт, ще бъде нелека задача. Самата автобиография, за да се продаде добре, би трябвало да включва известна доза пикантерии, които Блеър не би си позволил да причини на съпартийците си и новия премиер Браун.

Тук обаче парите могат да наклонят везната в друга посока. Мнозина във Великобритания помнят изказването на Рупърт Мърдок пред „Дейли Мейл”, където медия магната обещава “да възнагради Блеър за лоялното му отношение.” Разчитайки това послание, става ясно, че сделката за автобиографията на Блеър ще е сериозна и първият претендент за правата ще бъде именно Мърдок.

Естествено, веднага след публикуването на мемоарите, може да последва създаване на собствена фондация. Напоследък това се превръща в сложно начинание, но предвид дългогодишните връзки на Блеър с рок- и филмови звезди, може да се окаже добра алтернатива. Тони Блеър има сериозна позиция по всичко, което касае Африка, тъй че една коалиция с Боно би свършила чудеса.

Кой е новият адрес за Блеър след Даунинг Стрийт 10?
netinfo
Миналогодишните слухове, че Блеър ще се кандидатира за главен секретар на ООН, затихнаха веднага след бързото, мирно и тихо избиране на наследник на Кофи Анан. Вярно, Клинтън заяви, че “Блеър би бил добър генерален секретар”, но тази позиция вече е заета. Вярно, че новият главен секретар е безличен и незабележим, но вече е късно.

След като една позиция е заета, защо да не създадем нова? От доста време се говори за създаване на пост Президент на Европейския Съвет на министрите, който би елиминирал необходимостта от шестмесечните президентски рокади. Темата бе повдигната неофициално и на 30 юни, когато Германия предаде щафетата на Португалия. Постът Президент на ЕС ще бъде с петгодишен мандат. И въпреки, че Блеър би се справил отлично, негов близък приятел твърди за Гардиън: «Тони винаги е мразил ужасно срещите на върха в Европа. Сигурен съм, че няма да иска да е президент.»

В определени моменти името му се спрягаше и за председател на Европейската Комисия, но към момента това е немислимо. Жозе Мануел Борозу бе назначен със сериозната подкрепа на Блеър, а и към момента върши чудесно работата си. За Тони това ще е просто досадна, дори ниска топка, където ежедневно трябва да се съобразява със стотици йерархични нива. А той винаги обичаше да действа сам.

Шеф на НАТО е друга опция, която обаче едва ли е реалистична, предвид мнението на някои от страните-членки. Вече не съществува и вариант президент на Световната банка, тъй като там от 1 юли с петгодишен мандат ще работи бившия заместник държавен секретар на САЩ Робърт Зелик. Самият Зелик е вероятно едно от най-успешните назначения на администрацията на Буш. Така или иначе президентите на банката традиционно са американци, тъй че Тони едва ли се е надявал, че добрия му приятел Джордж ще го предложи за поста.

На последно място са бизнес-предложенията, познати в България под прикритието „член на борда на директорите”. Джон Мейджър пое по този път, но това със сигурност не повиши популярността му. Напротив. Самият Блеър признава, че никога не се е вълнувал от мениджмънт, тъй че тази опция отпада.

Впрочем, не бива да изключваме и екстравагантно решение. Като например президент на любимия клуб Нюкясъл Юнайтед. За жалост, Блеър закъсня и тук. Мениджърът на клуба подаде оставка на 6 май, но вече има назначен нов, при това с тригодишен мандат. На Острова вече се шегуват, че единствения му шанс да влезе във футбола, е да стане страничен съдия.

Така или иначе, Блеър очевидно ще поеме световния път с първата си дестинация Близък изток, навярно след това Африка и още някои невралгични точки, този път свързани с глобалното затопляне. Клинтън може да бъде модел за пост-президентско поведение, но не бива да забравяме, че Бил е така усмихнат и щастлив, заради сериозната вероятност съпругата му да го върне отново в Белия дом. Което трудно би се случило на Блеър.

Както самият той интерпретира топ-фразата от филма Терминатор в края на съвместната си пресконференция с Арнолд Шварценегер миналата седмица: „I won’t be back” (няма да се върна).