Киргизстан - новият Афганистан?
Киргизстан - новият Афганистан? / снимки: Reuters

Временното правителство на Киргизстан мобилизира вчера военните от резерва на възраст до 50 години и въведе комендантски час в цяла Джалалабадска област. В региона не спират сблъсъците между етнически узбеки и киргизи, започнали миналата седмица в съседния град Ош. Москва не остава настрана от киргизстанските събития и прехвърли вчера в своята военновъздушна база Кант подсилен батальон десантчици. Те ще охраняват руските военни обекти в Киргизстан, ще гарантират сигурността на руските военнослужещи и семействата им. Руският военен контингент, изпратен с тази цел в Киргизстан, е подсилен допълнително по разпореждане на президента Дмитрий Медведев.

Световната общност внимателно следи събитията в страната; ОССЕ, ООН и ЕС изпращат свои представители в Киргизстан. Основна тема в западния печат са кръвопролитните сблъсъци между киргизи и узбеки в южната част на Киргизстан, в които са убити над 100 души, а десетки хиляди узбеки потърсиха убежище в съседен Узбекистан.

Мнозина сега се опасяват, че Киргизстан ще тръгне по стъпките на съседен Афганистан и ще се превърне в арена на кръвопролитен хаос и беззаконие, а Русия, САЩ и Китай имат интереси в този централноазиатски регион, пише в. „Файненшъл таймс".

Киргизстан  новият Афганистан
netinfo

Размириците в страната могат да доведат до гражданска война в Киргизстан, пише британският в. „Таймс". Признанието на временното правителство в Бишкек, че не е в състояние да поддържа реда в страната, показва безсилието му. Това на свой ред насърчава поддръжниците на бившия президент Курманбек Бакиев, а също така нажежава конфликта между етническите киргизи и узбеки, пише вестникът. Мнозинството узбеки в Южен Киргизстан подкрепят новото временно правителство, докато местните киргизи остават верни на Бакиев, отбелязва „Таймс" и припомня, че Русия и САЩ се борят за влияние в Киргизстан, където и двете страни имат военни бази.   

Правителствата на САЩ, Великобритания и останалите страни от ЕС подготвят евакуацията на чужденците в Южен Киргизстан, пише в. „Дейли телеграф". Там в момента се намират около 25 американци и няколко европейци. Външният министър на Пакистан съобщи, че 15 пакистански студенти са били отвлечени в град Ош. САЩ внимателно следят как Русия ще реагира на тази криза. Москва е отдавна  против американското военно присъствие в базата в Манас. В началото на годината Русия оказа натиск на и.д. президент Роза Отунбаева да не продължи договора за отдаване под наем на САЩ на военновъздушната база в Манас. Отунбаева го удължи с една година, напомня вестникът.

Размириците избухнаха след разпространил се в четвъртък слух, пише в. „Монд". „Твърдението, че киргизка жена била изнасилена от узбеките предизвика сбиване между узбекски и киргизки младежи, което впоследствие прерасна в размирици в нощта на 10 срещу 11 юни в Ош", обяснява политологът Сергей Масулов. Ош е главният град в Южен Киргизстан, където живее значително узбекско малцинство. „Ставащото сега в Южен Киргизстан не е етнически конфликт, а класическа провокация на подривни елементи и престъпни групировки, които се опитват да дестабилизират страната и да прекъснат задвижения от новите власти политически процес", цитира вестникът мнението на Масулов. 

Киргизстан  новият Афганистан
netinfo

В този регион със силно застъпена организирана престъпност, специализирана в наркотрафика, мнозина жители виждат в размириците ръката на бившия президент Курманбек Бакиев, който бе свален от власт след демонстрации през април, отбелязва „Монд". Южен Киргизстан е бил една от крепостите на бившия президент, чийто брат Ахмат контролирал района с помощта на престъпни банди, главно мафиотския бос Айбек Мирсидиков с прякор „Черния Айбек", заявява киргизстанският анализатор Санобар Шерматова.

Узбекистан и Киргизстан често са били в конфликт заради земи и вода в плодородната Ферганска долина, която Сталин е разделил между Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, пише в. „Ню Йорк таймс". Долината продължава да е етническа бъркотия, а анклави с малцинства като узбеките в Ош и преди са били сцени на насилие, отбелязва вестникът.