Ислямска държава не е единствената, която граби и руши в Сирия
Ислямска държава не е единствената, която граби и руши в Сирия / БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" заема първа страница на вестниците със зверствата си и с унищожаването на археологически обекти, но далеч не е единствената, която руши античното наследство на Сирия.

Сирийският режим и опозиционни групировки също са отговорни за много разрушения, се казва в доклад, изготвен от специалист по археология на Близкия изток от университета в Дартмът в САЩ, предаде Франс прес. Документът се позовава на спътникови данни за 1300 от общо около 8000 подобни обекта в Сирия.

"Ислямска държава" взриви храм на 2000 години в Палмира

Медийното внимание "създаде всеобщо впечатление, че "Ислямска държава" е основният виновник за мародерствата", посочва доц. Джеси Касана. "Нашите проучвания са сателитни снимки обаче показват, че мародерствата са повсеместно явление в Сирия".

Според доклада са били разграбени 26 процента от обектите в районите под контрола на кюрдите и на опозиционни групировки. Разрушения има в 21,4 процента от обектите под контрола на "Ислямска държава" и в 16,5 процента от онези в районите под властта режима.

„Ислямска държава" разруши Триумфалната арка в Палмира

42 процента от извършените от "Ислямска държава" разрушения са оценени като сериозни. Това важи за 22,9 процента от онези в контролираните от режима зони. Като сериозни са квалифицирани 14,3 процента от разрушенията в районите, контролирани от опозицията, и 9,4 процента от онези в зоните под кюрдска власт.

Източник: БТА