Европейският парламент – Брюксел или Страсбург?
Европейският парламент – Брюксел или Страсбург? / netinfo

Отново възкръснаха споровете къде да бъде Европейският парламент – в Страсбург или в Брюксел? Или Брюксел и Страсбург? От години насам първата пленарна сесия на парламента се провежда в Страсбург. Този път обаче началото беше дадено в Брюксел. Причината?

През август рухна таванът на пленарната зала в Страсбург. Привържениците на прехвърлянето на пленарната сесия в Брюксел не пропуснаха този повод. Сред познатите аргументи са и поддържането на две парламентарни сгради, както и загубата на време от пътувания един път месечно.

По този повод евродепутатът от групата на Зелените Моника Фрасони заяви:

“Лично аз съм за това Европейският парламент да заседава на едно единствено място. Мисля, че това е нещо напълно реалистично и прагматично. В този смисъл съм по-скоро за Брюксел. Напълно възможно би било и прехвърляне в Страсбург до няколко години, но за момента цялата работа на Европейския парламент е в Брюксел. Работата на парламента в Страсбург винаги е имала смисъл, но вие вече споменахте проблема с разходите, както и с времето за пътуване. Аз бих добавила проблема със замърсяването на околната среда. Непрекъснатите пътувания между Брюксел и Страсбург по наши изчисления се равняват на 20 000 тона вредни емисии във въздуха годишно.

Ето защо днес, десетилетия след края на Втората световна война, следва да се направи избор на едно единствено място за заседания. И смятам, че от всякаква гледна точка изборът на Брюксел е по-рационален. В тази връзка може би следва да се откажем от някои не толкова остарели, колкото упорити възражения. Знаете ли, когато се срещам с европейски граждани, това е един от най-често задаваните въпроси. Лично аз страдам от всичко това, защото Европа е пълна с интересни и важни неща. А един от най-често задаваните ни въпроси е следният: Защо Европейският парламент заседава на две места?

Лично аз смятам, че трябва да обсъдим и какво ще правим със седалището в Страсбург, защото не може и дума да става да се пропиляват възможностите на подобна сграда. Има много европейски неща, които могат да се правят в Страсбург. Така че не можем да напуснем Страсбург, без да дадем друго предназначение на тази сграда", категорична е Фрасони. /БГНЕС/