Държавната дума стана президентски парламент
Държавната дума стана президентски парламент / снимка: БГНЕС

През последните предизборни месеци арената на главното сражение - кулминация на изминалия четиригодишен период, представляваше картина, рисувана с най-добрите политически маслени бои. Композицията на епичното платно "Битката за Путин" включваше "Единна Русия" и "Справедлива Русия". Лидери, фунционери и редови членове на двете партии - ту заедно, ту поотделно, ту на смени, се кълняха в любов към президента и всячески подчертаваха специалната си връзка с него.

Интригата се нажежи максимално, щом президентът склони да оглави листата на "Единна Русия", без обаче да стане партиен член. Този ход на държавния глава безспорно не съдейства на "есерите" от "СР" - "Справедлива Русия", да съберат повече гласове като политическа сила, но не отслаби пропрезидентската им риторика. Така известна част от избирателите продължиха да асоциират хората на Сергей Миронов с Владимир Путин.

Циркулираха множество версии за причините, подтикнали към подобно поведение президента на Съвета на федерацията, безнадеждно изостанал в предизборната надпревара. В своите разсъждения обаче аналитиците се ориентираха в две основни насоки.

Според тези от първото направление под условното мото "Спасяване на давещите се", Миронов здраво се е вкопчил в името на Путин, за да остане във властта и да спазари за себе си скромна дажбица от политическата маса под формата на топло местенце – председател на малка фракция в бъдещата Дума.

Поклонниците на второто направление под девиза "Всичко си е измислено предварително" уверяваха, че нещата вървят, точно както е предвидено. Наистина електоратът на Миронов заедно с част от елита не успя по незнайни причини да открие място за себе си под знамената на "мечките" (мечката е символ на "Единна Русия" - б. р.), но подкрепя Путин и неговия курс. Привържениците на "Справедлива Русия" ще изиграят според тези наблюдатели съответната роля, за да бъде осигурено влиянието на пропутинските сили в бъдещия парламент.

Кое тук е вярното, кое не е, може би знае самият Миронов и никой друг. Красноречив е обаче следният факт: две политически партии, открито заявили, че подкрепят курса на един и същ президент, влизат в Думата с общо над 70 на сто от гласовете. Естествено, след обработката на всички бюлетини цифрата може да се промени, но не и редът за изчисляване на местата в парламента.

Може да има различни догадки за причините, довели до появата на две политически партии, подкрепящи според тях държавния глава. Може също да се организират разследвания и очни ставки. Фактът обаче си остава факт - по всичко личи, че "Единна Русия" и "Справедлива Русия", свързвани с Путин, ще образуват непобедимо мнозинство в новата Дума.

Ако добавим и Владимир Волфович (Жириновски, лидер на либералдемократите - б. р.), който никога не се обявява глобално против властите, в относителна опозиция остава само малката комунистическа фракция. А и тя впрочем не е сериозен противник, та нали комунистите отдавна са системна опозиция, която на практика винаги успява да се споразумее "с когото трябва".

Изборните резултати налагат извода, че прословутият "референдум за доверие към В. В. Путин" е приключил с убедителна победа за Путин, събрал около 70 на сто от гласовете на избирателите. Нищо че изборите не бяха президентски, нищо че е получил тези гласове не като Владимир Владимирович, а като знаме на две партии едновременно – това не променя нещата. Избирателят не вижда алтернатива, нито пък фигури, равни на Путин по авторитет. Затова президентското мнозинство стана вече реалност и тъкмо то ще формира лицето на руското законодателство и лицето на руската политика. Поне през близките четири години. /БТА/