Две съпруги с контрастно минало в надпревара за Белия дом
Две съпруги с контрастно минало в надпревара за Белия дом / снимки: Reuters

Едната е бяла, другата e черна; едната е родена в преуспяващо, а другата - в скромно семейство. Жени с контрастиращи лични качества и житейски път, Ан Ромни и Мишел Обама играят първостепенна роля в президентските кампании на съпрузите си.

Смятани за техни адвокатки, съпругите на кандидатите са сред козовете им в надпреварата за Белия дом, но тази година ролята им може да нарасне още повече: в деня на вота - 6 ноември, се очертава оспорвана битка.

Аналитиците припомнят, че американците от градовете гласуват за президент, а не за спътничката му в живота. За да оформи обаче своето мнение, избирателят поглежда и към първата дама.

Затова съвсем не бе изненада изказването на Ан Ромни пред конгреса на републиканците в Тампа (Флорида) миналата седмица - още повече че то целеше тъкмо да "очовечи" Мит Ромни, смятан от мнозина за студен и резервиран.

"Американците смятат, че тези жени могат да обрисуват истинския облик на съпрузите си, разказвайки как се държи всеки в личния си живот - като мъж, като баща, като глава на семейство", обяснява за АФП Катрин Олгър, преподавател от Калифорнийския университет в Ривърсайд, експерт по биографиите на първите дами.

Съответно гласоподавателите ще трябва внимателно да се вслушват в словото на Мишел Обама пред конгреса на демократите, започващ във вторник в Шарлот (югоизточния щат Северна Каролина).

За разлика от положението в други държави, първата дама в САЩ играе определяща роля във вътрешната политика: според мнозина ще е почти невъзможно хората да приемат един американски президент, ако няма съпруга. "Точно това кара тези жени да се изправят и да говорят за техния брак. Нещо много действено", отбелязва Катрин Олгър.

"Искам да ви говоря за любов"

Според Джоди Кантор, журналистка от "Ню Йорк таймс", написала биографична книга за семейство Обама, първите дами трябва да застават над политическото дребнотемие. "Ан Ромни започна с думите: 'Искам да ви говоря за любов', макар да произнесе слово с твърде политически характер", напомни тя. "Колкото повече се ангажират в битката, толкова са по-убедителни", изтъкна Кантор пред националното радио.

48-годишната Мишел Обама добре го е осъзнала: през целия мандат на своя съпруг тя полагаше усилия да брани каузи, по които има съгласие в обществото, било то подкрепата за войнишките семейства или инициативите за борба със затлъстяването.

Адвокатка с дипломи от Принстън и Харвард, тя направи бляскава кариера, макар и майка на две деца, а в един момент въртеше и домакинството на семейство Обама.

63-одишната Ан Ромни пък избра да остане у дома, за да отгледа петимата си синове. Дъщеря на бизнесмен, преборила се с рак на гърдата и множествена склероза, тя е завършила френска филология в Мормонския университет "Бригъм Йънг" в Юта и е приела мормонската вяра на своя съпруг.

Критикувана през април от една демократка и упрекната главно, че никога не е работила, Ан Ромни твърдо защити в Туитър своя избор на път в живота: "Избрах да остана вкъщи, за да отгледам пет момчета. Вярвайте ми, това си е много работа".

Тя безспорно има по-традиционно виждане за функциите си от днешната стопанка на Белия дом. Мишел Обама - първата чернокожа първа дама на САЩ, пък се опита да отвори вратата на Белия дом за нови културни влияния.

Словото й ще бъде внимателно следено от нейната съперничка: "Искам да чуя президента, а предполагам, че ще говори и Мишел; искам да чуя и нея", заяви Ан Ромни пред телевизия "Фокс нюз".

Мишел Обама обаче реши да не следи конгреса на републиканците. "Като съпруга на човека, когото искат да победят, предпочетох да не гледам", довери тя пред Си Би Ес. (БТА)