Жената трябва да готви, да чисти и да гледа деца. Въпреки университетските си дипломи и уменията си. Явно така смятат много от компаниите в Япония - една от най-големите икономики в света, пише Deutsche Welle.

Близо 80 процента от хората в Япония смятат, че обществото в азиатската държава фаворизира мъжете. Едва 14,7% от японците са на мнение, че в страната им има равенство между мъже и жени. 

Най-голямо е неравенството в политиката, посочват 82 на сто от анкетираните японци. Повече от 64% смятат, че на работното място жените са ощетени, а други 60 на сто обръщат специално внимание на семейния живот - според обществените нагласи в Япония жената трябва да готви, да чисти, да се грижи за домакинството и да отглежда децата. "Резултатите от проучването не ме изненадват. Тъжно е, че нищо не се променя към по-добро", казва Кизато Китанака, професорка по социология в Университета в Хирошима.

Няма смисъл да предлагат на жените работа

"Този проблем засяга всички слоеве на японското общество. Вероятно той е най-очевиден в различията в доходите, заетостта и възможностите за кариера при жените", казва тя пред ДВ. "Младите жени излизат от висшите учебни заведения със същите умения и знания като мъжете. Но компаниите и организациите, които трябва ги наемат, често са заседнали в старомодния начин на мислене." Те предполагат, че жените ще напуснат компанията след няколко години, за да се омъжат и да имат деца. "Така че за тях няма смисъл да предлагат на жените същите възможности за обучение и повишение като на служителите мъже."

Време е за промяна - в образованието и в работата

В долната камара на японския парламент жените заемат малко под 10% от 465-те места. По този начин Япония се нарежда на 165-то място в това отношение от общо 180-те страни, наблюдавани от световната асоциация на парламентите Интерпарламентарен съюз (ИПС). На неотдавнашните избори за долната камара на парламента само 18% от кандидатите бяха жени.
Поне в сектора на образованието съществува равенство между половете - или поне такова беше усещането дълго време. Но и това не е вярно, казва Хироми Мураками, професор по политически науки в токийския филиал на университета Темпъл в САЩ. "Неравенството може би е по-малко очевидно. Но през последните години имаше няколко скандала, при които университети са предпочитали кандидати мъже пред жени с по-добри резултати от изпитите."

Не е вярно, че няма равноправие

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида е възложил на кабинета и на експертите по пазара на труда да гарантират, че до 2030 година 30 процента от висшите длъжности в големите японски корпорации ще бъдат заети от жени. По-високи заплати, повече повишения и промяна в обществените нагласи спрямо жените са от решаващо значение за това жените да получат повече висши позиции в компаниите, коментира още Кишида.

Според консервативните традиционалисти обаче не е вярно твърдението, че жените получават по-малко възможности на работното място от мъжете. "Не вярвам, че жените са в неравностойно положение в японското общество. Отдавна съществуват закони, които им гарантират същите права като на мъжете", казва Йоичи Шимада, изследовател в Университета на префектура Фукуи. "Може би неравностойното положение се дължи на очакванията на обществото, че жените се занимават предимно с отглеждането на деца. Но това не е рядко срещан проблем. Същото е положението и в други части на света, в САЩ или Европа. Това не е голям проблем."

Именно поради тези нагласи социоложката Кизато Китанака е много песимистично настроена относно шансовете за реална промяна в Япония.

"Тези нагласи са толкова дълбоко вкоренени в нашето общество", казва тя. "Може би ще има промяна. Но тя ще настъпи постепенно и много бавно."
Deutsche Welle